Největší šanci na práci mají lidé technického zaměření

28. únor 2014

Do páteční Radioporadny přišel ředitel krajského Úřadu práce v Pardubicích. Poradil, v jakých oborem je nejjednodušší sehnat práci. Jaké projekty podporující zaměstnanost jsou k dispozici. Odpověděl na dotazy přímo v živém vysílání.

"V našem kraji je teď evidovaných dva a půl tisíce volných pracovních míst. Hledají se montéři, pracovníci pro obsluhu strojů, operátoři telefonních panelů, prodavači v prodejnách, pracovníci ostrahy a bezpečnostních agentur a žádaná jsou i černá řemesla," říká Petr Klimpl.

A jak pomáhá úřad práce absolventům? Snaží se předejít situaci, ke které například došlo v minulých letech v Itálii, Portugalsku a Španělsku. Určité věkové skupině se tam říká "ztracená generace". Jsou to lidé, kteří nenašli po škole práci a nenaučili se nikdy v životě pracovat.

"Proto se stát a EU v současné době snaží, aby každý absolvent školy šel velmi brzy do práce, i kdyby měl jeho mzdu dotovat stát. Jde o to, aby si mladí lidé osvojili pracovní návyky," vysvětluje Klimpl.

autor: PRO
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.