Nejvyšší cena za vodu v kraji zůstává pro příští rok v Hradci Králové. Kde je voda nejlevnější?

9. prosinec 2017 10:10

Na řadě míst v Královéhradeckém kraji od nového roku podraží vodné a stočné. Hlavními důvody pro zvýšení cen je například nákladné odstraňování fosforu z odpadních vod, inflace a nebo investice vodárenských společností. Jednu z nejvyšších cen za vodné a stočné zaplatí lidé v Hradci Králové, 92 korun za kubík. 

Mnoho domácností si v příštím roce připlatí za vodu. Její cena roste. Nejdražší je v Hradci Králové. Vodovody a kanalizace zvýšily cenu o 1,9 procenta. Co je důvodem zmiňuje technicko provozní náměstek společnosti VaK Pavel Loskot: „V letošním roce je pohyblivá složka vodného a stočného ve výši 90 korun a 30 haléřů. A pro příští rok bude tato částka představovat 92 koruny a 2 haléře. Důvodem pro zdražení je zejména to, že dochází k přísnějším požadavkům k odstraňování fosforu z odpadních vod, které jsou vypouštěny z čistírny odpadních vod Hradec Králové do Labe."

V Trutnově lidé zaplatí za vodné a stočné 76 korun a 30 haléřů.

V Jičíně se o ceně vody stále jedná, výsledek bude znám po 12. prosinci.

Naopak na Rychnovsku zůstane cena vody stejná.

Voda je základ života. Vodovodní kohoutek (ilustrační foto)

Nejmarkantněji zdražila vodu společnost VaK Náchod. Cena vody je navýšená o 3 procenta na 76 korun a 21 haléřů. Důvodem jsou zvýšené náklady na opravy.

Problémem jsou i ucpávky kanalizace. K těm více říká za Královéhradeckou provozní Veronika Bergrová: „Lidé by se měli ke kanalizačnímu potrubí chovat podle kanalizační řádu, který určuje, co do kanalizace patří a co do kanalizace nepatří. Z těch nejběžnějších věcí, které nám dělají potíže, tak to jsou tuky a potravinový odpad. Jednak zanáší kanalizaci a druhou stránkou je to, že přilákávají hlodavce."

Vodné a stočné zdraží od 1. ledna 2018.

autoři: Vendula Brdičková , baj
Spustit audio

Související