Několik tisíc lidí v Hradci Králové bude kvůli třem haváriím potrubí od středečního večera bez tepla

20. říjen 2020 19:05

Několik tisíc lidí v Hradci Králové bude od středečních 22:00 kvůli opravám tří poruch na horkovodech společnosti Elektrárny Opatovice (EOP) bez tepla a teplé vody. Výpadek postihne odběratele v centru Hradce Králové v okolí Resslovy ulice, ve čtvrti Třebeš a v části sídliště Moravské Předměstí. 

"Dodávky by měly být obnoveny postupně nejpozději do pátečního odpoledne," řekla dnes ČTK mluvčí EOP Hana Počtová.

Čtěte také

Nejkomplikovanější porucha je na primárním horkovodu o průměru 20 centimetrů v Resslově ulici u Labského mostu, která postihne obyvatele osmi ulic. "Část potrubí zasahuje do vozovky a je poměrně hluboko," uvedla mluvčí. Dělníci již dnes v místě začali s výkopovými pracemi.

Způsobilo to i komplikace v dopravě, protože Resslova ulice je součástí hlavního městského dopravního okruhu. Řidiči se uzavřenému místu musejí vyhýbat po objížďkách. Porucha by měla být odstraněna do pátečních 16:00. Dopravní omezení v místě poruchy by měla trvat do 13. listopadu.

Na sídlišti Moravské Předměstí a v sousední čtvrti Třebeš jsou na horkovodech dvě poruchy, jejichž oprava se dotkne obyvatel sedmi ulic. Předpokládaný konec odstávky je ve čtvrtek v 19:00 hodin.

EOP v létě neudělaly tradiční tlakovou zkoušku horkovodních rozvodů, jejímž cílem je zjištění případných netěsností a jejich oprava před zahájením topné sezony. Podle Počtové EOP od zkoušky letos upustily kvůli velkému rozsahu prací spojených s výměnou turbíny TG5 v opatovické elektrárně.

03606984.jpeg

"Bezpečnostní opatření spojená s touto realizací neumožnila provést zkoušku těsnosti bez ohrožení bezpečnosti práce našich a externích zaměstnanců. Harmonogram prací navíc neumožňoval přesun na jiný termín mimo topné období," uvedla mluvčí. Dodala, že zkoušku budou EOP nadále dělat po letošním dokončení výměny turbíny TG5, a to v obvyklém období po skončení topné sezony.

Hlavním dodavatelem tepla v Hradci Králové je městská společnost Tepelné hospodářství Hradec Králové, která teplo nakupuje od EOP a prodává ho svými rozvody konečným odběratelům. Takto zásobuje 24.000 domácností s 80.000 lidmi. Do některých částí Hradce Králové dodávají teplo přímo i EOP a na trhu městské firmě konkurují.

autor: baj | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související