Nekrmte nutrie! Chrudim chce zakázat přilepšování hlodavcům, bojí se škod i nemocí

10. prosinec 2020 13:40

V Chrudimi zahájili tažení proti nutriím. Zvířata se ve městě zabydlela a rychle se množí. A dost tomu nahrává i to, že se je lidé naučili na řece krmit, stejně jako divoké kachny. Jenže nutrií atrakce by podle radnice mohla do budoucna znamenat pohromu. Chce proto stavy hlodavců regulovat.

Nutrie není složité najít, stačí zajít kousek stranou z centra města, kde se Chrudimka stáčí na Vestec a ony si vás najdou samy. Dokrmováním lidé přispívají k jejich nekontrolovatelnému množení. Už na začátku roku radnice zveřejnila výzvu, aby lidé nutrie nekrmili.

„Hodně varujeme před šířením nebezpečných a nakažlivých nemocí jako salmonela, tularémie nebo leptospiróza,“ varoval tehdy mluvčí Chrudimi Aleš Prokopec. Jenže varování nezabralo a populace nutrií se rozrůstá. Radnice si proto nechala zpracovat posudek, jak hlodavce regulovat. A z něj je patrné to, že nutriím výrazně pomáhá právě štědrost obyvatel města.

Chrudimská zoo

„Vypadá to, že v Chrudimi je největší problém, že lidé si z toho udělali atrakci a zoo,“ říká místostarosta Chrudimi Aleš Nunvář (Piráti). Pokud by se zastavil přísun zbytků z kuchyně, může se o snížení stavu nutrií postarat sama příroda. „Každou zimu relativně velká část nutrií nepřežije, když jsou nějaké mrazy. Takže vlastně by to nemuselo automaticky přejít v nějaký větší, masivní problém.“

Na místech, kde se nutrie zabydlely, se proto objeví cedule zakazující krmení. Ještě dál šel třeba Hradec Králové, kde si nutrie oblíbily soutok Labe a Orlice. Magistrát proto před několika lety vydal samostatnou vyhlášku, která krmení zvířat na ulici zakazuje.

Chrudim pořád ještě zkouší mírnější variantu. Lidé si musí uvědomit, že nutrie dokážou způsobit velké škody, vysvětluje starosta Chrudimi za ANO František Pilný. „Je potřeba nekrmit, nekrmit, nekrmit. Jinak nutrie nám je schopna zničit veškeré břehové porosty a břehy. Takže peníze vložené do náhonu, by se nám taky mohly rozpadnout a mohli bychom břehy dělat znova.“

Každý rok se bude početní stav nutrií kontrolovat. A podle toho chce potom radnice nasadit případně tvrdší opatření, aby hlodavce udržela na uzdě.

Spustit audio

Související