Některé přivaděče na budoucí dálnici D35 možná nebudou hotové včas

9. březen 2020 08:10

Pardubičtí silničáři stále nevědí, jestli stihnou postavit všechny přivaděče na novou dálnici D35. První dva úseky dálnice mají být hotové do konce roku 2022, jenže hned u dvou napojovacích silnic stále nejsou dořešené výkupy pozemků.

Přivaděčů má být osm, čtyři z nich jsou ale stávající silnice, kde silničáři pouze posílí nosné konstrukce a případně odstraní nějaké závady. Ostatní bude potřeba postavit. V zásadě bez problémů je přeložka silnice II/322 v úseku Černá za Bory - Dašice  včetně obchvatu místní části Dašic Zminný. Mělo by to stát asi 500 milionů korun a podle silničářů tam žádný zásadní problém není, teď budou žádat o územní rozhodnutí a silnici zvládnou postavit za jednu stavební sezonu.

Čtěte také

Problémy jsou s přivaděčem kolem obce Rokytno, tam se proti územnímu rozhodnutí odvolali čtyři vlastníci pozemků. Navíc při stavbě bude nutné ještě změnit křižovatku, která napojí přeložku na dálnici. Kraj a silničáři proto chtějí svolat do Rokytna veřejné slyšení, aby všem zúčastněným vysvětlil podobu, průběh a důležitost stavby.

Obchvat Dašic se zpožděním

Včas zřejmě nebude ani obchvat Dašic. Tam se zatím zemědělská firma brání prodeji pozemků, stavební řízení je zastavené. Navíc tam silničáři musí nechat udělat rozsáhlý archeologický průzkum za zhruba 80 milionů korun, což bez zajištěných pozemků nejde, potvrdil to ředitel krajské správy a údržby silnic Miroslav Němec

„Ten archeologický průzkum trvá rok, takže pokud nastane nějaký průtah s pozemky a ty nebudou k dispozici, tak od okamžiku, kdy se to odblokuje, je potřeba počítat s půlroční až roční lhůtou archeologického průzkumu.“

V místech, kde přivaděče nebudou hotové, se dá předpokládat, že řidiči budou jezdit přes centra měst a obcí, což samozřejmě zvýší dopravní zátěž. Pardubický kraj má na stavbu přivaděčů slíbeno celkem 2,7 miliady korun ze státní pokladny.

Spustit audio

Související