Nemáte dárky? Udrátujte si je, radí výtvarnice. Stačí dvoje kleště a dva dráty

17. prosinec 2021

Jezevčík, anděl, ryba, kočka… Udrátovat se dá podle výtvarnice Olgy Ningerové Šimonové skoro všechno. „Baví mě momentální inspirace a svoboda tvoření. Je to ideální, když si lidé chtějí pročistit hlavu a dostat se do lepší nálady. A navíc potěšíte vlastnoručně vyrobeným dárkem,“ myslí si výtvarnice.

Jak se naučit drátovat? Potřebujete dvoje kleště. Jedny na dělání tzv. krucánků a různých tvarů, druhé štípací. A potom silnější a slabší drát. To je základ. A pokud vás to chytne, tak začnete dokupovat různé korálky a další komponenty, které se dají s drátkováním spojit.

Olga Ningerová používá velmi ráda různé recyklovatelné materiály. Například staré krabice, skleničky, a podobně.

Výrobky výtvarnice Olgy Ningerové Šimonové

Začátečníci mohou začít výrobou srdíčka. Na něm se naučí tvarovat drát. „Ruce musí být velké kamarádky, jen jedna vám na drátkování stačit nebude. A důležité je umět zakončení. Já tomu říká krucánek. Ten je potřeba umět, abyste se pak o drátek nepíchli. Pak se srdíčko vyplétá tenčím drátkem. Hlavní tvar se dělá z pevného drátu a slabším drátem spojujete a vyplétáte. Pokud budete do sebe zamotávat tlustý drát, tak se u toho utrápíte,“ radí Olga Ningerová.

Kamínková vánoční tradice

Malovaný kamínek může být hezkým dárkem od malých dětí. Je to velmi jednoduché a můžete zapojit celou rodinu a vytvořit si svou vlastní kamínkovou tradici. Čas je tak drahý, proč ho netrávit společně?

Stačí si před Vánocemi zajít do přírody na kamínky a najít takové, na které se bude dobře malovat. A pokud se nekamarádíte se štětcem a barvami, není nic jednoduššího, než si koupit speciální fixy. V dnešní době existují fixy na různé materiály, například na keramiku, na textil, na sklo. Na kamínek namalujete sněhuláka nebo cokoliv jiného a dárek je na světě.

Olga Ningerová Šimonová je renesanční umělkyně. Kromě drátování a malování píše básně, míchá bylinky a umí skvělý kalvádos. Chcete recept? Poslechněte si audio pořadu.

Spustit audio

Související