Neměla jsem ponětí, do čeho jdu, říká Eliška Novosádová, která žije na Islandu

„Přiletěli jsme do lávového pole,“ říká Eliška Novosádová. „Okolo letiště nebylo nic jiného, teprve po padesáti kilometrech se nám otevřel pohled na Reykjavík."

Práci si na ostrově našla už po dvou týdnech. Nastoupila do hotelu, kde obsluhovala, vařila, dělala provozní. „Ze začátku to bylo hodně těžké, uměla jsem jenom trochu anglicky. Ale na Islandu vám každý podá pomocnou ruku,“ říká mladá Češka, která tam s manželem vychovává malého syna a těší se na další přírůstek do rodiny.

Na otázku, jestli je jí tam zima, odpovídá jednoznačně, že ano. Aby ne, Island je nejchladnější ostrov v Evropě. „Jsem teplomilný člověk a chodit v červnu v péřovce, to není nic pro mě,“ směje se Eliška.

Zahřát se může v horké řece nebo termálním bazéně. Jen v Reykjavíku jich je 17 s vodou od 36 do 44 stupňů. Je to dobré místo pro setkávání a navazování kontaktů, chodí tam i celebrity. „Ve vířivce vedle nás seděla třeba Björk,“ vzpomíná.

Na Island přijíždí stále více turistů, je to vidět nejen v ulicích hlavního města, ale i v národních parcích. „Pokud lidé dodržují pravidla, všichni je respektují. Bohužel ale mnohokrát chodí mimo vyznačené trasy, stavějí si stany na místech, kde je to zakázané, a to je pak problém,“ vysvětluje Eliška Novosádová.

Ještě neví, jestli na Islandu, kde je poměrně velká komunita Čechů, Slováků a Poláků, zůstane, nebo se vrátí do České republiky. Rozhodne se, až povede svého syna k zápisu do školy. A to bude až za čtyři roky.

autor: voj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.