Nenechte se odradit domáckou průměrností. I v takových restauracích se dobře najíte a o úsměvy není nouze, říká Pavel Maurer

19. listopad 2016
Glosa Pavla Maurera

Představte si, že spolu sedíme ve velmi průměrné restauraci. Interiér už dlouho nezažil žádnou investici. Židle sotva drží pohromadě, stěny jsou lehce omšelé, nábytek laciný a design ve stylu domo-robo. Na stěnách nejsou obrazy, které by sem nějak logicky patřily, ale nejspíš ty, které se líbí panu majiteli, nebo tu po někom zbyly.

Jídelní lístek je napsán tužkou na papíru, a protože těch rukodělných meníček není dost, tak se o ně musí podělit celý stůl. Papír s meníčkem je přiklepnutý kancelářskou klipsnou ke kartonovému podkladu, aby to vše vůbec nějak drželo pohromadě.

Jenže, pak se v té průměrné restauraci stane něco neuvěřitelného. Číšníci se usmívají, povídají si se zákazníky celkem podrobně o tom, co budou jíst, který nápoj by doporučili ke kuřeti a který k jehněčímu. Nenuceně vytvářejí dobrou náladu. Najednou se tu cítíte jako doma, mluví s vámi italsky, německy, anglicky nebo španělsky. Baví se. Nosí vám jídlo docela slušné kvality, vše je čerstvé a jednoduché.

Jako hosté nemáte moc široký výběr. Prakticky se jedná pouze o čerstvý špenátový salát se sardinkami a sušenými brusinkami, a pak dnes mají uvařené obyčejné těstoviny s omáčkou z čerstvých rajčat a parmazánem, který ale určitě nezrál povinných 24 měsíců. A pak ještě jeden masový pokrm. Nicméně – je vám dobře, najedli jste se. Nic vás netlačí v břiše, nic nebylo zkažené, třikrát zmražené, staré nebo zvadlé.

restaurace u moře

V této průměrné restauraci totiž vytváří celkový pozitivní dojem to, že se tady nikdo nevyvyšuje a nedělá kulinární frajeřinky. Všichni chápou, že jste se přišli najíst dobrého jídla za rozumnou cenou. Až skončí obědy pro hosty, obsluha a kuchaři tak kolem 16. hodiny usedají tiše a unaveně k zadnímu stolu a dají si malou personálku.

Vše zapíjí vodou, případně jednou sklenkou lehkého domácího vína. Jsou střídmí v jídle i pití, protože vědí, že večer bude zase plno. Je to celkem obyčejný podnik, který každodenně nabízí solidní lokální jídlo za přijatelnou cenu, a jako bonus autentickou a přátelskou atmosféru.

Když se budete příště rozhlížet, kam zajít, a nenaletíte na první barevnou tabuli s křiklavými poutači, najdete podobné milé hospůdky po celém světě. A díky bohu, dnes už i u nás!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio