Není kominík jako kominík. Pozor na novou fintu

22. září 2014

S podzimem začíná topná sezóna. Máte vyčištěný a zkontrolovaný komín? Nabídka kominíků je poměrně široká, ale jako v každém oboru se i tady najdou podvodníci, kteří se na tomto řemesle přiživují.

I o tom jsme mluvili v pondělní Radioporadně. Základní pojmy - revize komína, kontrola komína a čištění komína - nám objasnil mjr. Ing. Jan Novotný, vrchní komisař HZS Pardubického kraje z územního odboru ve Svitavách.

Nedávno se ve schránkách objevily letáky, kde jistá kominická firma uvádí, že v ceně služby je vypracování tzv. povinné periodické revizní zprávy. Taková nabídka vzbuzuje pochybnost, protože žádná povinnost provádět periodické revize komínů neexistuje a není tedy ani povinnost opatřovat si revizní zprávu.

Revize komína se neprovádí pravidelně, jedná se o jednorázový úkon.

Vykonává se po opravě komína, po stavebních úpravách, po vyvložkování, vyhoření komína, při instalaci nového spotřebiče, při výměně kotle nebo kamen. Samozřejmě také po stavbě nového komína - před zahájením provozu stavby.

Kontrolu komína provádí kominík, který vlastní živnostenský list. Podle platných předpisů nelze kontrolu provést svépomocí. U spotřebičů na tuhá paliva se musí provádět nejméně jednou ročně.

Kominík při té příležitosti může komín i vyčistit, ale kontrola může být provedena i bez čištění – pokud si provozovatel čistí komín sám. Výsledkem je tzv. zpráva a o provedení kontroly anebo čištění spalinové cesty. Ze zprávy musí být zcela zřejmé a jednoznačné, jaké úkony byly provedeny – zda došlo pouze ke kontrole nebo zda bylo provedeno čištění i kontrola komína. Kominík je povinen tuto zprávu vypracovat.

Čištění komína u spotřebičů na tuhá paliva do 50 kW se provádí nejméně 2x ročně. Čištění si může provést provozovatel spalinové cesty sám.

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.