Není vlk jako vlk. Vyžeňte ho ze zahrady letním řezem

16. srpen 2017

Vlky na stromech úrodě rozhodně neprospívají. Do korun ovocných stromů musí jít slunce a vítr. Jakmile je koruna moc hustá a neprořezává se, drží se tam voda. A to je úrodná půda pro plísně a různé škůdce. Proto je dobré udělat letní řez. Teď v srpnu je nejvyšší čas.

Letní řez u ovocných stromů se dělá nejpozději do začátku září. „S přivřenýma očima do půlky září. Pak už rozhodně ne. Jedná se o letní řez. Pokud je to možné, vezměte nůžky, pilku, na nic nečekejte a proberte ovocné stromy. Je třeba zakrátit a odstranit větve, které tam nechcete mít nebo jsou staré a suché. Rány po řezu se ještě stihnou zacelit,“ radí pardubický zahradník František Hlubocký. Strom na zimu ukládá do dřeva živiny. A ty se ještě dostanou do oček, která tam po letním řezu zbydou.

Padlí révové

Na Pardubicku už od loňska řádí padlí révové. Ničí hroznové víno a úroda je ohrožena. Zrající kuličky vína jsou seschlé a hnědé. Padlí révové je parazitická houba, která se objevuje nejprve na listech, je to takový šedavý povlak na lícové straně listů. Objevuje se už v červnu a v červenci. Parazitická houba pak postupně napadá rodící se hrozny. Ty se sesychají, prakají, vytéká z nich šťáva. Co s tím?

Zahradník František Hlubocký mezi keříkovými angrešty

„Teď už je dost pozdě na postřik. Přípravky určené na padlí můžete použít v případě, pokud máte pozdní odrůdy a počítáte se sklizní v polovině října. Víno nevyléčíte, ale něco alespoň zachráníte,“ říká František Hlubocký.

V každém případě myslete na budoucnost a zasáhněte v dalším roce:
  • V únoru víno ostříhejte a klacky spalte

  • Ještě před rašením vína použijte postřik některým sirnatým přípravkem, parazitickou houbu sice nezničíte, ale oslabíte

  • Jakmile bude víno po odkvětu a začnou se zakládat malé bobule, proveďte první postřik proti padlí. Mělo by to být v červnu, kdy přijde teplé a suché počasí

  • Po třech až čtyřech týdnech postřik opakujte

autor: jsl
Spustit audio