Nepleťte si sušené maso s chuťovkou typu slaných oříšků. Biltong, to je úplně jiná káva

15. únor 2019

David Novák v naší radioporadně na téma: sušené maso = maso ze sušičky? Je to jídlo pro každou příležitost. Tisíc a jedna příležitostí, kdy si můžeš dát sušené maso.

Rozhodně si nepleťte sušené maso s chuťovkou typu slaných oříšků nebo smažených brambůrků. Ty vám, slušně řečeno, moc neprospějí. Ale biltong, čili sušené maso, to je jiná káva.

Maso a jeho role v naší výživě. Je konzumace masa nezbytná, nebo jej můžeme něčím nahradit?

Výživový specialista Lukáš Vaníček ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Výživový specialista Lukáš Vaníček v naší radioporadně na téma: maso a jeho role v naší výživě.

Biltong je druh sušeného masa, jehož receptura pochází z Jižní Afriky. Vyrábí se z různých druhů masa, od hovězího přes divočinu až po pštrosí maso z chovů. Obvykle se připravuje z plátků syrového masa nakrájených na pruhy podél nebo napříč svalovinou. Patří mezi kořeněná sušená masa.

Velkou výhodou biltongu je jeho trvanlivost a výživnost. Dvě 50 gramová balení pohodlně vystačí na 2 dny místo dvou obědů. Každá porce obsahuje skoro 200 gramů čerstvého masa. Tento oběd bude plný proteinů a přírodní bílkoviny, což vám dodá energii pro její další postupný výdej.

David Novák hostem Lady Klokočníkové. Dozvíte se vše o sušeném mase

Sušené maso se vám místo oběda bude hodit při všech jiných příležitostech, než jsou ty běžné denní. V tomto případě je obrovskou výhodou jeho váha. Ideálně se tak hodí jako doplněk na lyže, během náročného dne, kdy nezbývá času na jídlo a nebo jen tak jako chuťovka k vínu či pivu.

Maso se suší při nízké teplotě. Chceme ho vysušit, nikoliv upéct. Pokud máte raději maso vláčnější, můžete ho vyndat ze sušičky už po 6 až 8 hodinách. Po usušení dáte maso na vzduch a necháte ho ještě pár hodin uležet.

Celou radioporadnu s Davidem Novákem o sušeném mase si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

Spustit audio

Související