Nepoctiví zámečníci v Pardubickém kraji dopadeni

7. listopad 2022 07:00

V Pardubicích i dalších městech v kraji se v poslední době několikrát objevili nepoctiví zámečníci. Ti obcházejí domy i byty a nabízejí lidem údajně lepší a bezpečnější vložky do zámku.

I s prací si pak ale účtují vysoké částky, třeba i šest tisíc korun. V Pardubicích nepoctivé prodejce v minulém týdnu přistihla městská policie těsně po činu.

Podle mluvčího pardubických strážníků Jiřího Sejkory se na ně obrátil syn poškozené 72 leté seniorky. Tu stála výměna zámku 6000 korun. Městská policie byla na místě během chvíle a i díky podrobnému popisu jednoho z mužů rychle dostihla. Když se ho strážníci ptali, jestli ví, že je v Pardubicích podomní prodej zakázaný, odpověděl, že ví, ale že se mu to vyplatí.

Cena okolo 1000 korun

Fotografie zámků, za které nepoctiví řemeslníci chtěli šest tisíc korun, ukázal Český rozhlas pardubickému zámečníkovi Jiřímu Houdkovi. Částka mu přiměřená nepřijde. Podle něj se takové vložky prodávají za cenu okolo 1000 korun.  Jiří Houdek navíc upozorňuje, že při podobné výměně nemá člověk vůbec kontrolu nad tím, jestli od zámku dostal opravdu všechny klíče, případně nemá někdo bezpečnostní kartu na základě které je možné udělat duplikáty.

V Pardubicích přistižení nepoctiví zámečníci jsou přitom „známou firmou“. Drahé výměny zámků provádějí už řadu let a nejednou je pokutovala i Česká obchodní inspekce.

V Pardubicích, ale i v mnoha dalších městech a obcích po celém česku je podomní prodej čehokoliv zakázaný. Jiří Sejkora v takovém případě radí volat rovnou strážníky.

Nepoctivci byli i v Ústí nad Orlicí

V případu, který se odehrál minulý týden v Pardubicích, i s pomocí strážníků nakonec vše dopadlo dobře a nepoctiví zámečníci seniorce vyměnili zámek zpět za původní a vrátili peníze. Případ si k dalšímu šetření přebrala státní policie. Oba muži se navíc prokazatelně nedávno pohybovali i po Ústí nad Orlicí a poškozených tak může být víc. I ti se mohou na policii obrátit.

autoři: Josef Ženatý , nov
Spustit audio

Související