Nepodceňujte pracovní obuv! Kvalita se testuje jablkem vloženým do špičky

1. srpen 2018

Při práci v dílně nebo na zahradě bychom měli dbát na svou bezpečnost a chránit si své zdraví. Proto je důležité myslet na správné a kvalitní oblečení včetně různých ochranných doplňků.

Odborníci na pracovní oděvy David Hulínský a Martin Netopil ze společnosti Ardon Safety nám v Radioporadně připomněli to nejzásadnější.

Rizika poškození zraku

Jedním z důležitých smyslových orgánů, bez kterého se neobejdeme, je zrak.  Oči jsou velmi těžko operovatelné a jejich poškození může být bolestivé, dlouhodobé a v mnoha případech i nevratné. I zdánlivě nepatrné poranění oka může být ve výsledku závažné.

Stačí pouhé smítko například omítky nebo úlomek kamínku či železné špony a můžete si poškodit zrak. Mezi rizikové faktory také patří postřiky, lepidla, kouř, páry a plyny vznikající při svařování a pájení.

Při svařování jedině s brýlemi nebo maskou

Pro hobby svařování jsou vhodné menší svářecí brýle. Ty byste pro jistotu ještě měli doplnit nějakou vhodnou ochranou tváře, abyste snížili riziko, že vaše pokožka přijde do styku s jiskrami. Stejně jako štít jsou i brýle vyrobeny s použitím polarizovaného plastu, který je tónovaný speciálně k ochraně proti UV záření.

Při sváření, lakování a dalších hobby činnostech dochází k vzniku, nebo uvolňování nebezpečných látek. „Proto je potřeba si chránit i plíce, abychom se neotrávili jedovatými plyny. Na trhu jsou běžně k sehnání respirátory, polomasky a masky,“ připomíná Martin Netopil.

Do bot jedině s ponožkou a vyladit to na správné stupně

Nepodceňujte ani výběr vhodné obuvi podle prostředí a druhu práce. Je spočítané, že dělníci nachodí ročně 900 kilometrů v nevhodné pracovní obuvi. Bota sice chrání před úrazy, ale současně ničí zdraví.

Rodiče by měli pojistit hlavně sebe. Čím dříve, tím lépe

Nemocnice, nemocniční lůžko, postel

Naše příjmy a výdaje mohou být kdykoliv nečekaně ohroženy. Proto je dobré myslet na zadní vrátka a pojistit se. Nejčastěji si lidé sjednávají pojištění proti riziku smrti, proti riziku trvalé invalidity, nebo smrti úrazem.

„Teď v létě bych doporučil nejen kvalitní materiál bot, ale i vhodné prodyšné vložky a ponožky z materiálů, které odvádějí pot z chodidel. Ideální teplota uvnitř boty by měla mít 21 stupňů. Zajímejte se i o materiál podrážek. Aby neklouzaly třeba při sekání trávy, držte se certifikace proti skluzu. Doporučoval bych označení SRA, SRB, nebo SRC, což je ta nejvyšší kvalita. Ve venkovním prostředí se hodí gumová podešev, naopak do vnitřních prostor volte polyuretan,“ vysvětluje David Hulínský.

Jablko odhalí tvrdost a pevnost materiálu

„Před lety se u pracovní obuvi vyráběly ocelové špičky, které ale, jak se ukázalo, nebyly dostatečně bezpečné a docházelo i k amputacím prstů. Technologie se naštěstí vyvíjejí a naše firma v tuto chvíli přináší na trh obuv se sklolaminátovou špičkou. Udělali jsme jednoduchý test, při kterém jsme rozřízli jablko a strčili ho dovnitř boty. Potom jsme botu přejeli vysokozdvižným vozíkem.  S velkým potěšením jsme vytáhli jablko nepoškozené, a tím pádem i dokázali všem skeptikům, že sklolaminát funguje,“ usmívá se David Hulínský.

Ze záznamu se také můžete dozvědět, jaké brýle by měli používat řidiči vysokozdvižných vozíků, kteří přejíždějí z venkovního světlého prostředí, do tmavého v halách.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.