Nepřehlednou křižovatku u Koclířova vylepší odbočovací pruhy

16. červenec 2018 11:06

Pardubický kraj chce zpřehlednit křižovatku u Koclířova na Svitavsku. Kříží se na ní hlavní tahy I/35 a I/34 a krajská silnice. Nejspíš pomůžou odbočovací pruhy. Jde o místo častých dopravních nehod.

„Jde o krizové místo při výjezdu z obce směrem na Svitavy, ale i Moravskou Třebovou a Litomyšl,“ řekl hejtman Martin Netolický (ČSSD). Obec navrhuje vytvoření samostatného pruhu od Litomyšle na Svitavy a ze Svitav na Moravskou Třebovou. Hejtmanství ještě musí případné úpravy projednat s Ředitelstvím silnic a dálnic. Zatím má hotovou studii a v ní termín zahájení prací v dubnu 2019.

V úseku je povolená maximální rychlost 70 kilometrů v hodině, což podle starosty Koclířova Jiřího Tesaře (SNK - Za lepší Koclířov a Hřebeč) málokdo dodržuje. Navíc jsou silnice přetížené nejen kamionovou dopravou.

„Kamiony se tam štosují, křižovatka je nepřehledná, od Litomyšle není vidět, najedete tam do kopce a od Moravské Třebové vás nabere auto. Nehody tam jsou co chvíli, hodně smrťáků,“ řekl Tesař.

Starosta se domnívá, že silnici půjde rozšířit, aby vznikly odbočovací pruhy, které zajistí plynulost dopravy. Pozemky kolem jsou. Ideální by ale byla okružní křižovatka, dodal starosta. „Aspoň máme už nějaký předběžný termín, mám co říct lidem, protože se ptají,“ řekl Tesař.

zdroj: ČTK
Spustit audio