Nereaguje váš pes na přivolání? Zkuste na něj kliknout!

28. leden 2021

Klikr je malá plastová krabička, do které je vložený plechový plíšek. Ten po stisktnutí prstem vydává zvuk, který na psa funguje jako označovač správného chování. Pán klikne ve chvíli, kdy pes splní jeho rozkaz a následuje okamžitá odměna.

„Cílem je, aby si pes spojil kliknutí s něčím velmi příjemným, a pokaždé udělal to, co po něm pán chce. Uslyší kliknutí, ví, že dostane něco moc dobrého, proto ho přestane zajímat krtina na louce a raději běží za pánem. Velmi důležité je psa pochválit ještě slovně," vysvětluje systém klikr tréninku instruktorka Klára Hlubocká.

Jak se stát pro psa nejdůležitějším na světě? Stačí mu dopřát dostatek zábavy. Instruktorka pro všeobecný výcvik psů Klára Hlubocká se při práci se psy vyhýbá ostrému nátlaku a bolestivým trestům. Podle ní nejlépe funguje dobře vybudovaný vztah na základě pochval. Takovou zkouškou je právě přivolání v místě, kde je to pro psa zvlášť lákavé, třeba na louce.

„Pokud nejsme pro psa středobodem světa, dostaví se problémy. Pokud není dostatečná síla ve vztahu mezi pánem a psem, nepomůže ani klikr, ani žádná jiná věc. Pán musí být zdrojem té nejlepší činnosti a zábavy, a to samozřejmě vyžaduje dostatek času. Když se pes nudí, najde si náhradu, a ta se většinou majitelům nelíbí. Například si přebuduje zahradu podle svého,“ říká Klára Hlubocká.

Pes prospí až šestnáct hodin denně

Štěně spí až osmnáct hodin denně, dospělý pes pak čtrnáct až šestnáct hodin. Pokud mu věnujete dostatek času a umožníte pohyb, zábavu nebo práci, nebudou s ním problémy, a skutečně si rád pospí. 

„Pokud je pes v bytě, tak doporučuji ranní vycházku alespoň na půl hodiny a odpoledne k tomu přidejte ideálně dvě hodiny. Samozřejmě záleží na věku, rase a stáří psa,“ doplňuje instruktorka Klára Hlubocká.

Spustit audio

Související