Nesnášíte lepek? Pozor! Může být i v čokoládě. Hlídejte si složení potravin

10. duben 2025

Celiakie je autoimunitní onemocnění.Tělo nesnáší lepek, na který je ale česká kuchyně velmi bohatá. Knedlíky, pečivo nebo těstoviny máme na talíři většinou každý den.

Podle předsedkyně Celiaklubu Východní Čechy Petry Srdínkové je v Česku asi sto tisíc lidí, kteří trpí celiakií nebo jsou na lepek alergičtí.

Čtěte také

„Celiakie je genetické onemocnění. Pak je tady ale mnoho dalších různých potravinových alergií a intolerancí. Často se stává, že lidé, kteří vynechají lepek ze stravy, se pak cítí lépe,“ vysvětluje Petra Srdínková, ale jedním dechem dodává, že lidé, kteří na lepek alergičtí nejsou, a přesto drží bezlepkovou dietu, se ochuzují o důležité živiny.

Obiloviny mají u celiaků stopku

Lepek obsahují obiloviny, nejvíce pšenice, ječmen, špalda, žito, často to bývá i oves. Tam je podle Petry Srdínkové důležité, jakým způsobem se oves zpracovává.  Nejvíce lepku je v pečivu slaném i sladkém. To samé v knedlících a těstovinách. Ale pozor! Lepek mohou obsahovat uzeniny, dokonce i čokoláda, kde obilovina poslouží jako pojivo.

Ředitelka Kalyny Petra Srdínková

Stopové množství lepku můžete najít i v koření nebo bonbónech. Na obalu potraviny musí být vždy napsáno složení. Pokud vám tedy lepek nedělá dobře, dívejte se na etikety potravin včetně čokolády nebo uzenin.

Cvrčková mouka pro odvážné

„Doporučuji vyzkoušet některé bezlepkové potraviny i lidem, kteří lepek mohou. Důležitá je pestrost v kuchyni. Přidejte více zeleniny, pohanku, jáhly, luštěniny, kukuřici. Udělejte si jídelníček pestřejší,“ doplňuje předsedkyně Celiaklubu. Pro odvážné je v nabídce dokonce cvrčková mouka, která navíc obsahuje bílkoviny.

Rozšířit si obzory v oblasti bezlepkových výrobků můžete na Celiak Food Festivalu, který se koná 12. dubna 2025 v Kulturním domě Dukla v Pardubicích. Co všechno tam ochutnáte? Poslechněte si více v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související