Nevypalujte trávu, varují hasiči. Je to nebezpečné a můžete vás to přijít draho

26. březen 2020 07:10

Vypalování staré trávy je zákonem zakázané a hrozí za něj i mnohatisícová pokuta. Přesto jsou stále lidé, kteří se tímto způsobem starých porostů zbavují a často pak musí oheň krotit hasiči.

Vypalování trávy s sebou ale nese velká rizika. Oheň na velké ploše je těžko uhlídatelný. Stačí, aby zafoukal vítr, a hořící stébla trávy mohou přeletět desítky metrů daleko, rizik je ale víc. Každoročně neuhlídané pálení udělá velké škody, na které většinou doplatí právě zahrádkář, který si chtěl ulehčit práci.

Až půlmilionová pokuta

Za vypalování navíc hrozí pokuta. Jakékoliv vyplování trávy, křoví - obecně porostů - je zákonem o požární ochraně zakázané. Fyzickým osobám za to hrozí pokuta až 25 tisíc korun, právnickým dokonce až půl milionu.

Pálení ohňů jako takové povolené je. Je nicméně dobré to hasičům nahlásit, aby byli informovaní a připravení na případný výjezd, nebo aby naopak nevyjížděli k domnělému požáru. Nahlásit pálení třeba klestí je možné v Pardubickém kraji elektronicky, přes webové stránky krajského hasičského sboru, rozhodně ale ne na tísňovou linku.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související