Nezaměstnanost na Pardubicku vzrostla pouze nepatrně

8. říjen 2002

Nezaměstnanost v Pardubickém okrese vzrostla v září jen nepatrně - do evidence úřadu práce přibylo jen jedna čtyřicet osob. Míra nezaměstnanosti tak dosáhla šesti celých jedné desetiny procenta.

Nárůst počtu uchazečů byl způsoben vstupem čerstvých absolventů na trh práce a plošným snižováním počtu zaměstnanců u firem ve všech odvětvích z důvodu nepříznivé měnové a zahraniční politiky. Problémovými skupinami na trhu práce zůstali absolventi škol, dlouhodobě nezaměstnaní, osoby se změněnou pracovní schopností, mladí do 25 let a uchazeči s částečným nebo nízkým vzděláním. Počet volných míst mírně vzrostl. Největší zájem ze strany zaměstnavatelů je o pracovníky všech kvalifikačních stupňů v oboru elektro a stavebního. Největší počet míst hlásí zaměstnavatelé z elektrotechnického a oděvního průmyslu. Úřad práce očekává výrazné propouštění z firmy Neyr industrie, kde by mělo odejít 90 zaměstnanců a Kavona propustí 65 lidí.

Vývoj nezměstnanosti v Pardubickém kraji od ledna do září 2002
autor: ba
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.