Neziskovky z Pardubicka mohou získat peníze i díky filantropické burze

12. březen 2012

Získat peníze je pro neziskové organizace většinou problém. A lidé z neziskovek ani často nemají takové sebevědomí a obchodní zkušenosti, aby dokázali obcházet podnikatele a prosili je o nějakou finanční podporu. Pomoci jim má filantropická burza - tedy projekt, se kterým přichází Koalice nevládek Pardubicka.

Tomáš Klement už rok pořádá koncerty Bez šťávy. Experiment zvát na pódium mladé interprety jen s kytarou bez jakékoli aparatury se rozjíždí pomalu a rozhodně není ziskový.

Pro Tomáše by jakákoli peněžní částka byla doslova darem z nebes: „Zkusíme uspět. Každá koruna je pro nás dobrá,“ říká provozovatel projektu.

Nebude to mít ale jednoduché. Do filantropické burzy se přihlásilo už přes třicet neziskovek. S projekty sociálními, kulturními nebo ekologickými.

„Teď jsme zapojili do rozhodování i veřejnost,“ vysvětluje koordinátorka Jana Machová systém, kde má veřejnost týden na to, aby podpořila jeden z přihlášených projektů.

Dalších pět projektů si vyberou sami donátoři a ty pak postoupí do ostrého finále:

„Bude to taková přestřelka. Nezisková organizace odprezentuje svůj projekt a přítomní donátoři se mají možnost vyptat na různé věci,“ vysvětluje dál Machová.

S myšlenkou vytvořit burzu filantropie přišel v roce 2004 Petr Andrel z Bruntálska. Teď ho zkouší následovat Koalice nevládek Pardubicka.

autor: ba
Spustit audio