Noční brnění prstů nepodceňujte

4. duben 2018

V Poradně Českého rozhlasu Vysočina jsme přivítali plastického chirurga Lukáš Procházku. Přišel popovídat o operaci karpálních tunelů, která pomáhá lidem odstraňovat brnění v prstech a řešit nedostatečné prokrvení.

„Karpální tunel je primárně neurologické onemocnění. K lékaři většinou pacienti přichází až tehdy, když jsou bolesti rukou tak nesnesitelné, že už s tím dál nejde fungovat. V noci to pacienty budí a z bolesti jsou nešťastní,“ popisuje onemocnění chirurg Lukáš Procházka.

Prvním příznakem je brnění prstů

Přichází plíživě a nejčastěji v noci. Nejčastěji brní palec, ukazováček a prostředníček. Pacienti ztrácí citlivost na špičkách prstů. Lidé se pak snaží rukou třepat nebo ji spouštět z postele dolů, aby si od bolesti ulevili. Jedná se o prvotní příznaky. Rehabilitace ale v tomto případě nepomáhá.

Onemocnění způsobuje i práce s počítačem

Problémy s karpálním tunelem postihuje lidi, kteří pracují s nějakým náčiním. Nemusí se však vždy jednat o nářadí, ale velmi časté je toto onemocnění typické u lidí, kteří pracují s počítačem a celý den v ruce drží myš. „Syndrom karpálního tunelu se může dostavit i u pacientů, kteří vůbec nemají manuální práci, kteří nezatěžují ruce pravidelně,“ říká host.

Řešením je operace

Diagnózu karpálního tunelu stanovuje neurolog na základě tzv. EMG vyšetření. Pokud je onemocnění diagnostikované, provádí operaci plastický chirurg. Zákrok není náročný, trvá asi půl hodiny v lokální anestezii a pacient po ní může odejít domů. Náročnější a zdlouhavější je pak samotná rekonvalescence po operaci.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.