MHD v Pardubicích je pro uprchlíky z Ukrajiny do odvolání zdarma

9. březen 2022 11:07

Městská hromadná doprava v Pardubicích je do odvolání pro uprchlíky z Ukrajiny zdarma. Kolik lidí pomoc využije, se dopředu nedá odhadnout. Podnik ji zavedl po dohodě s magistrátem.

„Netušíme, kolik lidí přicestuje do Pardubic a bude jezdit MHD. Řádově odhadujeme, že to bude pomoc v hodnotě několik desítek tisíc korun, pokud se to prodlouží na několik měsíců, mohou to být stovky tisíc korun,“ řekl ředitel podniku Tomáš Pelikán.

Praha, Hradec, Budějovice...

Bezplatnou přepravu pro ukrajinské uprchlíky zavedly už dřív dopravní podniky v Praze, Brně, Děčíně, Hradci Králové, Českých Budějovicích, Chomutově a Jirkově, Jihlavě, Karlových Varech, Liberci a Jablonci nad Nisou, Mostu a Litvínově, Ostravě, Plzni a Ústí nad Labem.

„K prokázání nároku na bezplatnou přepravu se stačí prokázat platným cestovním pasem nebo občanským průkazem Ukrajiny. Bezplatná přeprava cestujících ukrajinské státní příslušnosti je zavedena do odvolání,“ uvedla mluvčí podniku Jitka Malinská.

V autobusech a trolejbusech se brzy objeví informační letáky, ideálně v ukrajinském jazyce. „Aby byli Ukrajinci, kterých se pomoc týká, v klidu, že je nečeká konfrontace s revizorem,“ dodal Pelikán.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související