Normální šunka není jasně růžová. Lákavý barevný vzhled jí dodávají dusitany

8. srpen 2016

Žít zdravě, cítit se dobře a nepřibírat na váze. O tom je naše celoroční výzva 6+1. Přidali jste se k rozhlasákům, kteří se rozhodli změnit svůj životní styl? Snažíte se dodržet rady doktorky Kateřiny Cajthamlové? A jak se vám to daří? I dnes pro vás máme připravenou pravidelnou radu odbornice, která jezdí do naší radiokavárny. Tam se jí jedna z našich posluchaček zeptala na dětskou šunku.

„Dětské šunky, které jsem v obchodech viděla, obsahují poměrně dost soli. Ta je však kryta jinými chutěmi. Překvapivě jsem v šunce našla třeba i med, nebo různá sladidla. To především proto, aby se zakryla ta slaná chuť," říká Kateřina Cajthamlová.

Obecně, co se týče stravy dětí, jsou hlavním problémem dusitany, popřípadě dusičnany. Šunka je barvená těmito látkami.MUDr. Kateřina Cajthamlová

„Obecně, co se týče stravy dětí, jsou hlavním problémem dusitany, popřípadě dusičnany. Ty jsou obsažené v něčem, co je růžové. A šunka je barvená těmito látkami," upozorňuje MUDr. Kateřina Cajthamlová.

Výrobci to zkoušeli nahradit tím, že použili zeleninu. Ale ta byla bohatá na dusitany, které byly v hnojivech.

Čtěte také

Normální šunka není jasně růžová. Lákavý barevný vzhled dodávají ale šunce právě ty zmiňované dusitany.

Šunkový sandwich

Jenže vy, jako spotřebitelé, byste neradi kupovali šedou šunku.

„Tedy, dětská šunka z hlediska nutričního, nesplňuje úplně požadavky pro stravu malých dětí," uzavírá téma MUDr. Kateřina Cajthamlová.

Dietoložka Kateřina Cajthamlová radí v rámci projektu 6+1
autoři: KLO , Kateřina Cajthamlová
Spustit audio