Noste roušky, vyzývá jičínská radnice občany. Úřední hodiny jsou omezeny, u budovy se tvoří fronty

27. říjen 2020

Farmářské trhy, dětská hřiště, velká část mateřských škol v Jičíně zatím fungují. Vedení města nechce rušit jejich provoz. Pro strážníky to ale znamená víc práce, kontrol a domlouvání lidem. Zatím pokuty nepadají. Nejhorší situace je v úřední hodiny, kdy přichází hodně klientů a někteří nařízení daná vládou kvůli pandemii koronaviru nedodržují. 

„Většinou jde opravdu o nákupy základních potřeb. Potraviny, drogerie, léky, venčení pejsků," právě o tyto služby mají podle mluvčího jičínské radnice Jana Jireše senioři prostřednictvím krizových linek největší zájem.

Čtěte také

Město ale potřebuje dobrovolníky.
„Ti se mohou obracet na telefonní linky 493 545 246 nebo 493 545 256."

Kvůli tomu, že jsou na základě vládního nařízení omezeny úředního hodiny, často se před budovou tvoří fronty.

„Po dohodě s městskou policií děláme opatření, že lidé čekají před úřadem. Je tam jedna fronta čekající na dopravně správní agendu, druhá čeká na pasy a občanské průkazy. A třetí je na živnostenský úřad a ostatní agendy nacházející se v budově," říká tajemník Peter Bareš s tím, že policisté a preventisté na čekající klienty dohlíží. Už několikrát je museli upozornit, aby dodržovali potřebné rozestupy a nosili ochranu úst a nosu.

Obyvatelé Prahy roušky nosí

„Všechny lidi jsem vyzýval, aby nosili roušky. Hlavně v místech nákupů," tvrdí starosta Jan Malý z Hnutí Ano, který už na obyvatele města apeloval několikrát.

Čtěte také

Zatímco jiná města kvůli shlukování lidí zrušila trhy, v Jičíně stále fungují. Strážníci na dodržování daných opatření pravidelně dohlíží.

„Ještě nad rámec opatření, která mohou být. Řekli jsme rozestupy tři metry a všichni v rouškách. Jestli to nepomůže, bude s tím nějaký problém, budeme to vyhodnocovat," dodává tajemník Petr Bareš.

Radnice zatím neplánuje ani uzavření dětských hřišť.

„Pokud se někdo rozhodne, že půjde ven s dětmi a sejdou se tam maminky, tak s tím nic neuděláme. My těch patnáct hřišť nejsme schopni uhlídat. Je to o zodpovědnosti každého jednotlivce v tom chování," říká místostarosta Petr Hamáček ze Sdružení pro Jičín.

Jediné hřiště, které je mimo provoz, se nachází v prostorách sportovního areálu, který je uzavřen.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.