Nová alba: Sunshine a Tomáš Kočko

12. květen 2011

Představujeme revoluční novinku Sunshine a netradičně pojatý folklór Tomáše Kočka

Sunshine – Karmageddon (Sony Music, 2011)
Hudební trh je na rozcestí, hledá se nějaký nový fungující způsob distribuce hudby, který by kapelám přinesl nějakou korunu a fanoušky přitom nezruinoval. Zajímavým pokusem je aktivita portálu T-Music, který nabízí ke stažení novou desku Sunshine Karmageddon. Fanoušci si album můžou stáhnout a přispět podle svého uvážení. Majitel portálu mobilní operátor pak výslednou částku zdvojnásobí. Ročně by chtěl operátor nasypat do české hudby až milion korun. Tenhle model může fungovat za předpokladu, že alespoň část fanoušků kapele skutečně přispěje. Když jsem se včera naposledy na portál díval, poslali fanoušci kapele Sunshine necelých 17 tisíc korun. Výsledných 34 tisíc kapelu rozhodně nespasí.

Sunshine - Karmageddon

Tomáš Kočko a Orchestr – Godula (Indies Scope, 2011)
Stylová nálepka „Moravský folklór“ v prvním okamžiku především evokuje tradiční moravské písně v očekávaných aranžmá s dominujícím cimbálem, texty o přírodě a mocnými sborovými hlasy. Tomáš Kočko a orchestr na novince Godula tento schématismus postavili na hlavu. Autorské písně dostaly svěží a v několika případech až překvapující aranžmá, kde je místo na rockově znějící elektrickou kytaru a dokonce i programing a samply. A kupodivu to v kombinaci s cimbálem, houslemi a perkusemi nepůsobí nijak rušivě. I po textové stránce, vedle Kočka psal slova i básník Bogdan Trojak, jde o povedenou desku, která se nedrží očekávaných přírodních motivů. Myslím, že přirovnání k moravským Jethro Tull nesedí, protože takovou odvahu by Ian Anderson nikdy neměl. Nic pro tradicionalisty, ale hlavy otevřené si budou s Tomášem Kočkem medit.

Tomáš Kočko - Godula
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.