Nová knížka Radka Pálky není kuchařka. Šéfkuchařův deník vypráví o (ne)lehkém kuchařském životě

12. březen 2021

Páteční host Habaděje nahlédne do kuchyně šéfkuchaře Radka Pálky. Těšit se můžete  na vyprávění kluka z Jaroměře, který pracoval v Hradci Králové, Praze, ale i Německu, Americe, Africe, Itálii, Francii a dalších zemích. 

Šéfkuchař a odborník na gastronomii Radek Pálka je hostem Lady Klokočníkové ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové.

Čtěte také

„Mamka byla vyučenou cukrářkou. Ale po vyučení dělal cukrařinu jen velmi krátce. Když potom založila rodinu a přišly děti, tak se přestala cukrařině věnovat profesionálně a už se k ní nikdy naplno nevrátila."

„Ale v osmdesátých letech si tajně doma přivydělávala pečením dortů na zakázku. A já, jako dítě z reklamy, jsem se kolem ní motal. Asi proti si všichni vzali do hlavy, že kuchařina mě strašně baví a že nic jiného vlastně nechci dělat," usmívá se Radek Pálka.

Zvláštní je, že pokud je člověku něco dlouhodobě podsouváno, tak tomu začne věřit.

Lada Klokočníková a Radek Pálka ve studia Českého rozhlasu Hradec Králové

Nakonec jsem i já začal říkat, že chci být od dětství kuchařem. Každopádně se tak i přes některé komplikace stalo a jsem tomu rád."

Z nutnosti je životní láska

Upřímně láska na první pohled to úplně nebyla. Díky sametové revoluci jsem sice v roce 1989 nastoupil do chrudimské hotelové školy, ale na příbuzný obor řezník."

Kniha Šéfkuchařův deník

Tím jsem se po různých peripetiích vyučil, ale hned za rok jsem udělal rozdílové zkoušky a vyučil se i kuchařem."

„Štěstím bylo, že jsem hned po vyučení nastoupil do Restaurantu Grill Duran v Hradci, Králové. Tam jsem nejprve řezničil a postupně se přibližoval kuchyni. Až jsem bourání masa úplně pověsil na hřebík," říká Radek Pálka.

„Mým druhým největším životním štětím, protože prvním je má manželka, bylo, že v té době kuchyni v Duranu vládl šéfkuchař Jiří Syrový."

Díky jeho přístupu ze z nutnosti stala gastronomie mou láskou na celý život."

Šéfkuchařův deník
Povídky, příběhy a historky na blogu Radka Pálky. Prostě vše ze světa kuchyně a gastronomie obecně.

Těšit se můžete na historky a zajímavosti od plotny, které Radek Pálka shrnul v nové knížce Šéfkuchařův deník. K poslechu vás v pátek 12. března po 10 hodině zve Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související