Nová vládní opatření silně zasáhnou hoteliéry v největším krkonošském středisku ve Špindlerově Mlýně

23. říjen 2020 08:45

Hotely v největším krkonošském středisku ve Špindlerově Mlýně byly o tomto a hlavně příštím víkendu obsazeny z víc než poloviny. Podle nového nařízení ale musí být pro rekreaci uzavřeny. Co to pro podnikatele znamená?

Všechny hotely musí být na základě rozhodnutí vlády uzavřené a to už podruhé v tomto roce. Ubytovat mohou jen klienty na služebních cestách, nikoli zájemce o rekreaci, a to nejméně do 3. listopadu. Pro jejich provozovatele, ale i pro turisty to znamená komplikace.

Čtěte také

„Teď to pro nás znamená, že jsme odvolali všechny pobyty, které byly u nás nasmlouvané. A také všechny probíhající pobyty. Opět zavíráme," říká vedoucí hotelu v centru Špindlerova Mlýna Petr Hofrichter.

Jedním z posledních hostů je paní Růžena z Prahy, která tu měla strávit ještě jednu noc.
„Zkrátili nám ubytování, měli jsme to rezervované na dvě noci. Chtěli jsme se podívat na Sněžku, ale musíme odjet. Takže je to pro nás komplikace."

Na recepcích hotelů zvoní jeden telefon za druhým. Lidé ruší rezervace, kterých zejména na příští prodloužený víkend bylo hodně.

Některé hotely v Krkonoších se dočasně uzavřely nebo omezily provoz. Důvodem je malý zájem turistů

„Rozjeli se telefony a e-maily. Samozřejmě začali jsme vypořádávat rezervace, které jsme měli. Hlavně na ten příští týden, kdy bude prodloužený víkend, jsme jich měli poměrně dost," tvrdí ředitel hotelu Ondřej Leplt.

„Vracíme lidem zálohy a domlouváme se s nimi. Občas nějakou rezervaci přesuneme, například na jaro. Ale pokud klienti trvají na vrácení peněz, tak s tím nemáme problém."

Lidé většinou požadují vrácení peněz

Přesun rezervace pobytu na jiný termín volí málokdo z nich.

„Pokud se zákazník rozhodne, protože nemůže přijet kvůli tomu, že mu to stát v podstatě zakázal, tak má nárok na vrácení částky, kterou zaplatil," říká prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Čtěte také

Už druhé uzavření ubytovacích zařízení v tomto roce, přináší podle Petra Hofrichtera ekonomické problémy.
„My se osobně zadlužíme a ty peníze budeme muset napumpovat do firmy. To už se teď děje. Čekáme, jak dopadnou vládní podpůrné programy, aby přišly alespoň nějaké finance. Fyzicky ještě žádné peníze nemáme."

Někteří hoteliéři na pár dní odjíždí pryč. Jiní zůstávají a pouští se s předstihem do velkého úklidu a oprav před zimní sezónou.

„Vypínáme prakticky celý objekt. Začneme uklízet, malovat, dělat prakticky generální úklid, venkovní práce. Takové to tradiční, co bychom normálně dělali až v listopadu."

Jestli se hotely opět otevřou po 3. listopadu, zatím není jisté.

Spustit audio

Související