Nové ptačí druhy v ZOO Dvůr Králové

28. leden 2013

V rámci výměny zvířat mezi zoologickými zahradami byly do ZOO Dvůr Králové dovezeny ze ZOO Plzeň dva nové druhy ptáků: volavky stříbřité a holubi afričtí.

Volavky stříbřité, které patří mezi brodivé ptáky, žijí v Africe, Austrálii a na jihu Eurasie. Nepravidelně zalétají i do České republiky a výjimečně tu i zahnízdí. Většinou žijí v koloniích, hnízdo spolu budují oba rodiče. V sezení na vejcích se střídají. Pár se při setkání na hnízdě zdraví natřásáním okrasného peří, takže ptáci vypadají jako zahaleni závojem.

Právě pro krásné peří, které se používalo jako ozdoba na dámské klobouky, bylo na přelomu 19. a 20. století mnoho kolonií těchto půvabných ptáků vyhubeno. V současné době nepatří volavky stříbřité mezi bezprostředně ohrožené druhy zvířat.

Volavka stříbřitá

Holub africký je podsaditý, zeleně zbarvený pták. Má nápadně červený kořen zobáku a červené nebo žluté nohy. Žije převážně na stromech (pralesy, galeriové lesy, stromové savany a parky), v celé Africe na jih od Sahary.

Je to velmi plachý holub, který se v přírodě vzhledem k zelenému zbarvení těžko pozoruje. Zajímavé je jeho krákavé volání, není ani trochu podobné typickému holubímu hlasu. Jeho nejoblíbenější potravou v přírodě jsou fíky.

„Ze ZOO Plzeň jsme dovezli pár mladých volavek stříbřitých (loňská mláďata), který bude na jaře umístěn ve veliké průchozí Ptačí voliéře. Pár holubů afrických z téže zoo je zatím v zázemí, ale brzy je návštěvníci uvidí v první hale pavilonu Ptačí svět. V Evropě tento druh holuba chovají pouze dvě zoo, my jsme teď třetí. Doufáme, že se nám oba nové ptačí druhy, které naše zoo chová poprvé, podaří i rozmnožit“, uvedl zoolog Mgr. Michal Podhrazský.


Zvětšit mapu
autor: JMys
Spustit audio