Nové rozhledny na hřebeni Orlických hor se zatím stavět nebudou. A to kvůli administrativní chybě

12. prosinec 2016

Stavba nových rozhleden na hřebeni Orlických hor se zřejmě minimálně o rok odkládá. Vyhlídkové věže měly vyrůst na Velké Deštné, v Olešnici, Novém Hrádku a také ve Vysoké Srbské na Broumovsku. Všechny byly součástí česko-polského projektu, který se ucházel o evropskou dotaci. Jenže o jejím přidělení se nakonec vůbec nerozhodovalo - ještě před tím totiž ministerstvo pro místní rozvoj projekt ze seznamu žadatelů o podporu vyškrtlo, a to kvůli administrativní chybě.

„Je mi to velice líto, protože jsem přesvědčen o tom, že tento projekt má smysl v rámci česko - polské spolupráce. A dokázal by přiblížit tyto krásné hory turistům," nezávislý starosta Nového Hrádku Zdeněk Drašnar stojí na vrchu Šibeník - tady se mělo torzo větrné elektrárny s pomocí dotace změnit na rozhlednu.

Nová vyhlídová věž měla stát i na nejvyšším vrcholu Orlických hor - Velké Deštné
„My se rozhodujeme, jak budeme pokračovat dál. Jestli zůstaneme v projektu Hřebenovka, nebo jestli to budeme stavět z vlastních zdrojů. Rozhodovat o tom ale bude zastupitelstvo až v lednu," vysvětluje nezávislá starostka Deštného Alena Křížová.

Čtěte také

Podle Zdeňka Drašnara je na vině zbytečně komplikovaná byrokracie spojená s žádostmi o dotace: „Stačí nepatrná chyba a v rámci té šílené byrokracie je prostě všechno zhaceno. Ale abych někoho vinil, tak to v žádném případě."

Rozhledna Varhošť

Ve společném projektu žádalo celkem 18 českých a polských samospráv a dalších subjektů o dotace na přeznačení turistických tras mezi Sněžkou a Pradědem, na stavbu rozhleden v Česku a Polsku a na nový most přes Divokou Orlici v Neratově.

Projekt koordinoval Euroregion Glacesis
Jeho sekretář Jaroslav Štefek říká, že šanci na zisk dotace 3 miliony euro zhatila dvě formální pochybení: „Tam se nám nepodařilo vyvrátit určité podezření na drobné výdaje jednotek eur. V tom celkovém projektu naprosto marginální. Které byly v podezření, že by mohly překročit stanovené limity."

Podle Viléma Frčka, mluvčího Ministerstva pro místní rozvoj, které má projekt českopolských dotací na starosti, nemohli úředníci postupovat jinak: „Žadatel byl vyzván k doplnění žádosti a odstranění nedostatků. Tyto nedostatky však neodstranil, tak musel být projekt vyřazen."

Projekt Hřebenovka se může o dotaci pocházet opět v příštím roce. Rozhodnutí ale záleží na všech 18 zúčastněných subjektech.

Spustit audio