Nový antisemitismus, Pesach jako svátek svobody a obraz Židů v barokním křesťanství

21. duben 2019

Začneme informacemi o antisemitismu, jehož projevy průběžně monitoruje Agentura Evropské unie pro základní práva. Židovská náboženská tradice označuje svátek Pesach jako „čas naší svobody“. V období velikonoc se v době baroka Židé vyskytovali v křesťanských kázáních.

Antisemitismu v Evropě neustupuje, ukazují to výzkumy Agentury Evropské unie pro základní práva. Ta na základě vlastních výzkumů dává doporučení, jak situaci řešit. Na diskuzi nazvanou Antisemitismus a aktivity Evropské unie v boji proti němu, pořádanou federací Židovských obcí v ČR, natáčela Terezie Jirásková.

Právě probíhající židovský svátek Pesach upomíná na biblický příběh o osvobození Židů z egyptského otroctví. O jaké svobodě to však svátek mluví? Otázku zodpověděl Leo Pavlát.

Slovo „homiletika“ znamená kazatelství. A právě o tématu obrazu Židů v české homiletice doby baroka přednášel nedávno na půdě Husitské teologické fakulty v Praze Daniel Soukup z Filosofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Na místě byla Jana Šustová.

Úvodní modlitba

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio