Nový bazén v Pardubicích je téměř hotový, za měsíc ho vyzkouší první plavci

16. květen 2019 14:10

25metrový bazén v pardubickém akvacentru je těsně před dokončením. Dělníci tam dodělávají poslední drobnosti tak, aby v něm lidé mohli za měsíc plavat. Radnice nechala sportoviště postavit za 65 milionů korun.

Město původně počítalo s dotací, ministerstvo školství ale vyplácení peněz kvůli kauze s dotacemi ve sportu zastavilo a druhou žádost o peníze pak odmítlo.

Pardubické aquacentrum kvůli skandálu na MŠMT narychlo napouští bazény

Bazén pardubického aquacentra je zatím téměř bez vody
Letní pláž Aquacentra Pardubice měla být letos kvůli plánované dostavbě 25metrového bazénu zavřená. Jenže pardubická radnice stále neví, jestli dostane slíbených dvacet milionů. Kvůli policejnímu vyšetřování na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) je totiž zastavené vyplácení dotací. Město tak nemůže začít stavět a pracovníci aquacentra začali narychlo připravovat venkovní bazény.

„V místnosti technologií je celé centrum a mozek přístavby. Jsou tu nové filtrační nádoby, pískové pro venkovní pláž i pro 25 metrový bazén, čerpadla, akumulační jímka i vzduchotechnika,“ vyjmenovává stavbyvedoucí Daniel Janeš.

V novém bazénu je už napuštěná voda. „Plavat by se možná dalo, ale ta voda je ještě studená,“ říká technický náměstek akvacentra Radek Musil. „Do nového bazénu se vejde okolo 350 kubíků vody plus nějakých 50 kubíků vody v úpravně vody.“

Zázemí ještě není hotové, dělníci dodělávají mozaiku a na místě je ještě stavební materiál. Podle Musila jsou to poslední dodělávky a hotovo bude za pár dnů.

Nový bazén od původního 50metrového odděluje jen skleněná stěna

Pětadvacetimetrový a padesátimetrový bazén odděluje skleněná stěna. „Původně byl návrh, že to bude propojené úplně, ale nakonec jsme se rozhodli udělat skleněnou stěnu, která to oddělí, když bude zapotřebí mít oba provozy oddělené,“ vysvětluje technický náměstek.

Ředitel plaveckého areálu Jiří Vysoudil má z nového bazénu dobrý pocit: „Těšil jsem se na to od začátku, dva roky úsilí a je to konečně vidět.“ Nový bazén bude hlavně pro výuku malých dětí, protože už s nimi nemáme kde plavat, přestěhovali jsme je trošku do zóny aqua, což bylo na úkor návštěvníků a už to nebylo vhodné. Dále výuka závodního plavání, tréninky, zkusíme tu těhotenské plavání, chtěli bychom tu vyzkoušet cvičení poúrazových stavů a uvidíme po půl roce zkušebního provozu.“

Pro veřejnost bude nový pětadvacetimetrový bazén otevřený nejpozději v půlce června.

Spustit audio

Související