Nový terminál pardubického letiště je skoro hotový

20. listopad 2017

Nový terminál na pardubickém letišti je prakticky hotový. Stavební firma teď začala halu po částech předávat, na samotné budově dodělává už jen drobnosti.

Teď je třeba zprovoznit počítačové vybavení. Stavba začala před 16 měsíci „na zelené louce“ a akcionáři, tedy město a kraj, za ni zaplatili 256 milionů korun. Částka může být o něco málo vyšší kvůli nečekaným výdajům.

Terminál Letiště Pardubice

Co se teď děje? 

Stavebníci dodělávají poslední práce, malují, uklízejí. Také rozmisťují v jednotlivých halách, tedy v odbavovací, odletové a příletové, sedačky pro cestující. V pondělí začal investor, tedy provozní společnost EBA, přebírat jednotlivé části stavby. Teď to jsou venkovní objekty, kanalizace a vodovody, pak přijdou na vnitřní prostory. Jak nám dnes řekl pracovník technického dozoru Jiří Požár, mají přesně rozepsaný deník předávky až do 20. prosince.

Terminál Letiště Pardubice

Stará a nová hala - nebe a dudy

Kapacita stávající haly je opravdu malá, pro cestující tam není dostatečný komfort, zatímco nový terminál je opravdu velmi prostorný, je tam veškeré zázemí včetně dostatečného místa pro provozovatele obchodů a restaurací. Celá hala je prosklená a nabízí výhled na přistávací plochu, kapacitně je nastavená na cestující až ze čtyř letadel najednou.  Jsou tam nejmodernější bezpečnostní zařízení a také speciální místnost pro azylanty.

Terminál Letiště Pardubice

Stará odbavovací hala k zemi nepůjde

Ve stávající odbavovací hale budou kanceláře. Stěmi se původně počítalo v druhém patře nového terminálu, ale kvůli úsporám při stavbě zatím tento prostor vybavený není.

Reportérka Drahomíra Bačkorová jako kufr - bez kilogramů navíc

Kdy poletí první cestující

Pokud se podaří opravdu celou stavbu převzít do 20. prosince, tak Úřad pro civilní letectví povolí zkušební provoz. Je  potřeba všechno ozkoušet a doladit. Když bude všechno v pořádku, je reálné, že první cestující odletí po novém roce.

Oficiální název nového areálu letiště bude: Letiště Pardubice - Terminál Jana Kašpara

autor: ba