Nový ventilační zvon pro Haničku v Orlických horách

19. květen 2011

Ředitel muzea Pevnost Hanička Pavel Minář spolu s Petrem Hudouskem, starostou Rokytnice v Orlických horách, která objekt vlastní, převzali důležitou součást vybavení pevnosti.

Pracovníci divize metalurgie společnosti Žďas ze Žďáru nad Sázavou odlili pro potřebu muzea vrchlík ventilačního zvonu pro pevnostní objekt R-78 tvrze Hanička. Vrchlík o hmotnosti 592 kilogramů má nahradit poškozenou část ventilačního zvonu z doby přestavby tvrze v 80. letech 20. století. Podrobnosti připojuje redaktor Jiří Fremuth.

Replika zvonu je zatím v expozici Haničky a na dělovou věž bude ventilační zvon osazen během léta.

Starosta Rokytnice v Orlických horách Petr Hudousek spolu s vedoucím muzea Pevnost Hanička Pavlem Minářem přebírá od zástupce společnosti ŽĎAS ing. Šuhaje odlitek vrchlíku větrací věže pro objekt dělové otočné věže

Dělostřelecká pevnost Hanička patří do systému předválečného opevnění budovaného v letech 1935 - 38 především proti Německu. Stavěna byla v letech 1936 až 1938, výstavbu řídilo Ženijní skupinové velitelství X. umístěné v Rokytnici v Orlických horách. Stavební práce byly hotovy za 22 měsíců, přičemž Hanička tehdy stála 28 milionů korun. Své dívčí jméno pevnost dostala podle osady nacházející se v nedalekém okolí.

Spustit audio