Nový zámek u Lanškrouna je plný knoflíků, ale také záhad

10. červenec 2014

Není mnoho těch, kteří se zapálí pro dobrou věc a to vše bez nároku na jakýkoliv honorář. Kastelánka Nového zámku u Lanškrouna, paní Krasava Šerkopová taková ale je a sedm let práce je za ní vidět.

Tak dlouho už „Zámečku“ věnuje veškerý svůj volný čas: „Já se snažím, aby se návštěvníkům na Zámečku líbilo, aby pro ně prohlídka byla zajímavější,“ říká kastelánka, která veškeré finanční prostředky na opravy a provoz shání od sponzorů a ze vstupného.

Zachoval se pouze zlomek původní stavby

Každý návštěvník hned po příchodu pochopí, že původní zámek byl mnohem větší a do dnešní doby se zachovalo jen torzo: „Je to jedna šestnáctina původní stavby, zámek byl dříve nádherná budova, jeden z největších a nejvýstavnějších zámků v Evropě,“ říká Krasava Šerkopová a dodává: „Bohužel měl ale velkou smůlu, protože během padesáti let po dostavbě třikrát vyhořel.“ Další rekonstrukce byla bezpředmětná a nákladná a stavba tak byla z velké části snesena.

Interiér zámku skrývá rozsáhlou sbírku knoflíků zapsanou hned několikrát nejen v české knize rekordů. Prohlédnout si můžete také drátenickou výstavku, nebo předmět, který před pár lety způsobil poprask mezi záhadology celého světa. Součástí prohlídky je také návštěva rozsáhlých sklepních prostor s obrazy „mlžných duchů“.

Ke každému hradu a zámku patří pověsti a záhady, na Novém zámku u Lanškrouna mají tajemné chodby: „ Před týdnem jsme se dozvěděla zajímavou zprávu od pána, který se staral o vodovody a prý se chodbami několikrát dostal z Lanškrouna skoro až na Zámeček. Věřím, tedy že chodby tam někde budou, ale zatím nemáme peníze na průzkum,“ zmiňuje Krasava Šerkopová.

Nový zámek za účasti několika stovek lidí před několika dny slavnostně zahájil letní sezónu a chystají se další letní akce: „Už připravuju hrado-zámeckou oslavu, což je noční akce při svíčkách s bohatým programem,“ prozradila Krasava Šerkopová a dodala, že všechny informace o chystaných akcích i o Novém zámku najdou návštěvníci na internetových stránkách www.novyzamek.cz.

autor: HRU
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.