Nový život starým věcem. Chrudim připravuje možnost odkupu odložených věcí

4. říjen 2018

Chrudim od začátku příštího roku zprovozní ve sběrném dvoře takzvané re-use centrum, kam budou moci lidé odložit použité věci a jiní si je za malý poplatek zase vzít pro vlastní využití.

Cílem je snížit množství odpadu, který by jinak skončil na skládce. Do konce letošního října město spustí také webovou stránku, s jejíž pomocí bude možné si použité věci předávat mezi zájemci i mimo sběrný dvůr, řekl novinářům starosta Petr Řezníček (SNK ED).

Pro využití webu se bude muset zájemce zaregistrovat. Za věci poskytnuté prostřednictvím internetu se nebude platit. Portál bude zatím zkušebně fungovat jeden rok.

Domeček pro děti nebo kozy. Vysoké Mýto prodává vysloužilé kontejnery

Kontejner na tříděný odpad, tzv. zvon

Technické služby ve Vysokém Mýtě se zbavují použitých sklolaminátových kontejnerů na tříděný odpad. Nahradily je novějším typem nádob a ty staré nabízejí zájemcům za symbolickou cenu.

Chrudim se při zřizování re-use centra inspirovala v Brně. Lidé za použité věci budou platit malé částky od několika korun do několika stokorun. Vybrané peníze chce chrudimská radnice použít na podporu útulku pro psy a kočky.

Sběr a zpětné využití použitých věcí z domácností zavedlo v Pardubickém kraji už Vysoké Mýto. Předtím se ve sběrném dvoře prodávaly některé předměty při bleších trzích. Utržené peníze slouží pro úpravu městské zeleně.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související