Novým Bydžovem prošlo na 400 pravicových extremistů

12. březen 2011

Příznivci krajní pravice pochodovali Novým Bydžovem. Ve východních Čechách se jich sešly asi čtyři stovky. V pochodu městem se jim pokusilo zabránit zhruba 200 odpůrců a tamních Romů, kteří zablokovali ohlášenou trasu. Policejní těžkooděnci je ale vytlačili do okolních ulic a obě skupiny od sebe oddělili.

V půl třetí odpoledne prošlo centrem Nového Bydžova zhruba čtyři sta příznivců krajní pravice. Ty, co se shromáždili na protest, tedy Romy a odpůrce fašismu, vytlačili těžkooděnci a policisté na koních do vedlejší ulice tak, aby avizovaná trasa byla volná. Svým zákrokem policie zabránila většímu střetu.

„Policie začala házet rozbušky, rozběhli se koně, došlo k tam úplně zbytečnému fyzickému ataku,“ popisuje razantní akci jedna z účastnic blokády. Policisté sedm demonstrantů zadrželi.

Do Nového Bydžova se sjely přes dvě stovky lidí na shromáždění proti rasismu. Mítink zde totiž naplánovala Dělnická strana. Policie se střetu s pravicovými extremisty obávala.

Romové a odpůrci fašismu se do centra města zkraje neměli dostat. Původně ohlášené shromáždění ale zrušili a prohlásili se za náboženské shromáždění, které se nemusí ohlašovat.

Do jejich čela se postavila farářka českobratrské církve a zhruba po půlhodinovém intermezzu, kdy vyjednávali s policí a místními úřady, byli vpuštěni do centra města.

Antikonfliktní tým policie původně požádal Dělnickou stranu, aby změnila trasu pochodu. Strana to ale odmítla.

Při střetu tří romských aktivistů a 13 pravicových extremistů utrpěl jeden z Romů zranění hlavy a upadl do bezvědomí. Byl převezen do nemocnice.

Muži byli vyzbrojeni tyčemi a boxery. Policie je zadržela a teď je vyslýchá. Policisté v Novém Bydžově stále hlídkují a zůstanou na místě v pohotovosti po celou noc.

autoři: par , Jiří Fremuth , pir , mz
Spustit audio