O aktivitách Ligy proti hanobení

13. květen 2007

Jednou z nejvýznamnějších amerických židovských organizací je Anti-Defamation League neboli Liga proti hanobení. Svými aktivitami je známá doslova po celém světě.

Liga proti hanobení byla založena roku 1913 jako odpověď na tehdy bezuzdný antisemitismus a diskriminaci Židů ve Spojených státech. Témata, která počátkem 20. století organizaci zaměstnávala, jsou již dnes ve Spojených státech minulostí. Diskriminace v zaměstnání, v přístupu ke vzdělání a bydlení je zapovězena zákonem. Američtí Židé nemusí skrývat svou identitu, protižidovské rasistické či náboženské stereotypy nemají v americké kultuře či médiích významné postavení. To vše je již dlouho samozřejmostí - a právě Liga proti hanobení k tomu významně přispěla.

Zášť některých lidí vůči Židům však přesto zcela nepominula. Obecněji jde o problém, který se ve Spojených státech týká všech menšin, imigrantů, Hispánců, černochů či Asiatů. Jejich odpůrci nejsou zdaleka tak mocní jako v minulosti, ale přesto mohou způsobit mnoho zla. Úkolem Ligy proti pomluvám je bojovat proti těmto lidem, vystupovat proti všem formám bigotnosti a nenávisti. Jestliže kdysi dávno Liga protestovala proti kvótám omezujícím přístup Židů do nejlepších škol, dnes odsuzuje internetové stránky propagující popírání holocaustu a hlásající nadřazenost bílé rasy nad všemi ostatními.

Když v roce 1913 Liga proti hanobení vznikla, sídlila v jediné chicagské kanceláři svého zakladatele Sigmunda Livingstona. Po více než 90 letech činnosti má Liga proti hanobení na 30 různých poboček. Monitoruje projevy zášti, rasismu a nesnášenlivosti, představuje silný hlas občanské společnosti. Židovským tématům přitom Liga proti hanobení věnuje zvláštní pozornost. Svědčí o tom její letošní agenda, která jen z menší části zahrnuje specificky americká témata.

K těm patří odluka státu od církve a projevy protižidovské nenávisti ve Spojených státech. V centru pozornosti Ligy proti hanobení dále stojí Izrael. Židovský stát zůstává ohrožen raketovým ostřelováním na své severní i jižní hranici z území ovládaného militantními islamistickými organizacemi Hizballáhem a Hamasem. Obě tato teroristická uskupení navíc drží v zajetí unesené izraelské vojáky.

Dalším letošním tématem Ligy proti hanobení je hrozba, kterou pro Izrael, Židy i další země a národy představuje fundamentalistický íránský režim usilující o jaderné zbraně. Extremisté hlásící se k islámu nacházejí v Íránu svého hlavního podporovatele, jejich teroristické akce považuje Liga proti hanobení za problém, který si zaslouží zvláštní pozornost.

K těmto šesti bodům své letošní agendy přidává Liga proti pomluvám ještě čtyři další: Patří k nim celosvětový nárůst antisemitismu a jeho globalizace, oživený antisemitský mýtus o "židovském spiknutí" označovaném jako "izraelská lobby", dále pokusy o hospodářský a akademický bojkot Izraele a na posledním místě neúspěšné reformy OSN.

Sledováním uvedených otázek, jejich předkládáním veřejnosti a politikům Liga proti hanobení vykonává velkou práci na poli humanity a zajišťování lidských práv.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio