O člověku to řekne hodně, i když nepřímo, říká studentka o zkušenosti se studiem v zahraničí

21. říjen 2022

Studentka ze Slovenska Viktória Klimková přijela do Prahy na EduFestival, kde mluvila o své zkušenosti se střední školou v USA a studiu na prestižní skotské University of Glasgow. Ve Studovně pak sdílela zkušenosti a tipy pro ty, kteří studium v zahraničí zvažují.

„Zaměstnavateli to o studentovi říká, že umí dobře anglický jazyk, je samostatný, je připravený čelit výzvám a je schopný efektivně komunikovat a řešit problémy,“ shrnuje Viktória svojí zkušenost, ze které čerpá dodnes. „Americký vzdělávací systém je úžasný v tom, že jediné povinné předměty jsou většinou angličtina a matematika,“ popisuje nadšeně svobodu, kterou pak měla při sestavování rozvrhu a výběru dalších 7 předmětů a dodává, že průměrně jich školy nabízí více než 100. Na Slovensku pak dělala rozdílové zkoušky a osvědčilo se jí, vybrat si podobné předměty jako na domovském gymnáziu.

Viktória Klimková

Na bakaláři studovala finance v Bratislavě. „Jakmile má student pozitivní zkušenost ze zahraničí, chce jí zopakovat,“ říká Viktória o svém rozhodnutí pokračovat na magistru ve Skotsku. S výběrem školy jí pomohla agentura, kde jí poradili, aby si do výběru dala alespoň jednu prestižní školu, pak středně kvalitní univerzity a potom takové jistoty. „Nebojte se dát si tam tu jednu prestižní univerzitu,“ doporučuje Viktória, které nakonec právě prestižní University of Glasgow vyšla.

Studium jí zkomplikovala pandemie. „Celé jsem to odstudovala z domu, z malé vesnice na Slovensku,“ vzpomíná. Do budovy školy se tak poprvé podívala až při promoci, přesto svoji zkušenost s online výukou hodnotí velmi pozitivně a vyzdvihuje hlavně připravenost školy a dostupné kvalitní online zdroje.

Poslechněte si Studovnu o americké střední a skotské vysoké škole.

Spustit audio