O dost náročnější dny než při jarní vlně epidemie koronaviru zažívají krajští lékaři a záchranáři

23. říjen 2020 10:17

Jak druhou vlnu onemocnění covid-19 zvládají záchranáři na Zdravotnické záchranné službě Královéhradeckého kraje? Lékaře, záchranáře i operátory na tísňové lince 155 zaměstnává onemocnění koronavirem víc než kdy jindy. Podrobnosti zjišťoval reportér Ondřej Vaňura.

Čtěte také

Podle Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje se první vlna koronaviru, kterou jsme zažívali na jaře, liší od té aktuální v mnoha ohledech.

Vše je ovlivněno tím, že je aktuálně více nemocných. Z toho vyplývá například i více telefonátů na tísňovou linku 155. Tam se teď obrací více lidí s příznaky koronavirové nákazy nebo se u nich již nákaza prokázala.

Samozřejmě se na záchranáře obrací i pacienti s jinými zdravotními problémy. A zdravotnická záchranná služba se musí umět postarat o všechny. Proto teď prochází velmi náročným obdobím.

Fakultní nemocnice Hradec Králové je odedneška oficiálním místem na testování vzorků lidí, u kterých je podezření na nakažení koronavirem

Prodlužuje se kvůli opatřením zabraňujícím šíření koronaviru doba výjezdů záchranářů?

Záchranáři musí v současnosti řešit daleko více zásahů v ochranných oblecích. Aktuálně totiž po celém královéhradeckém kraji vyjíždí k desítkám covid pozitivních pacientů denně. U některých to právě záchranáři vědí dopředu a mohou se na to lépe připravit.

Jinde ale u člověka koronavir odhalí až následný test. Každá záchranářská posádka je tak chráněna respirátory třídy FFP-2 nebo vyšší.

Čtěte také

A pokud záchranáři vědí o covidu u pacienta s předstihem, tak se vždy snaží vyslat takzvaný biohazard tým. Ten je ještě lépe vybaven. Záchranáři mají například ochranné obleky a další pomůcky.

Ohledně času dojezdu záchranářů, tak podle mluvčího Ivo Nováka záchranka stále dodržuje zákonný limit dojezdu, což je 20 minut. Ale pro záchranáře je to o to náročnější, že se musí strojit do ochranných pomůcek. A po samotném výjezdu se musí ještě dekontaminovat sanitky.

Nechybí teď hradecké krajské záchrance kvůli onemocnění covid-19 lékaři a záchranáři?

Právě teď se nachází zhruba deset zaměstnanců záchranné služby v karanténě. Podle mluvčího se ale zatím daří všechny služby obsazovat bez problémů.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související