O kompostárnu na hradeckém letišti je velký zájem. Čeká ji modernizace a zvýšení kapacity

26. leden 2018 09:20

Téměř o třetinu narostl za poslední dva roky svoz bioodpadu na území Hradce Králové. Hradecké služby, které provozují kompostárnu v areálu královéhradeckého letiště chtějí zefektivnit její stávající provoz. Do budoucna by měla být kompostárna ročně schopná vyprodukovat o 4000 tun kompostu víc.

Zájem o svoz bioodpadu v Hradci Králové neustále roste. Za poslední dva roky přibylo na území města díky projektu třídíme v Hradci zhruba 1500 nádob na bioodpad. Aktuálně jich Hradecké služby svážejí více než 9000.

Novinkou je celoroční svoz biomasy, který má i svá úskalí, říká ředitel Hradeckých služeb Radek Sokol: „Bývá s tím samozřejmě problém. Protože jednak jedeme jednou za měsíc a někdo si ten datum splete i kfyž předtím posíláme upozorňovací e-mail. A také, byť zatím nebyly žádné velké mrazy, tak ten odpad dokáže v té nádobě také krásně přimrznout a nejde ven. Ale obecně si myslím, že většina občanů přivítala, že jezdíme i v zimě."

Současná kapacita královéhradecké kompostárny je 12 000 tun odpadu ročně. Po úpravách vzniknou v areálu nové dozrávací a kompostovací plochy, díky kterým bude kompostárna schopná vyprodukovat o 4000 tun kompostu víc.

„Je třeba tam vyřešit určité provozní náležitosti, aby to nějakým zápachem neobtěžovalo okolí a aby to bylo využitelné pro všechny ty způsoby zpracování a nerušilo to obyvatele kolem," říká náměstkyně primátora Romana Lišková z Hradeckého demokratického klubu.

12 000 tun biologického odpadu zpracovává ročně kompostárna v Hradci Králové

Většího komfortu se dočká i veřejnost, která bioodpad do kompostárny dováží vlastními silami.

„V současnosti nám nejen návštěvníci kompostárny, ale i obsluhující personál, vznáší určité stížnosti na pohyb po kompostárně hlavně v zimním období. To znamená, že tam vyrostou nové zpevněné vyasfaltované plochy, po kterých se budou moci lépe pohybovat vozidla obyvatel, kteří tam jezdí," vysvětluje Radek Sokol. Hradecké služby vyrábí kompost 4x do roka a nabízí ho k oběru průmyslovým podnikům i domácnostem.

Spustit audio

Související