O nepoctivém prodejci

3. červen 2008
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Poctivých lidí ubývá a možná neubývá ale naopak přibývá lidí, kteří jsou ve střehu a ty nepoctivce vidí i v těch poctivých.

0:00
/
0:00

Mnohým posluchačům se to už určitě někdy stalo. Koupili něco nekvalitního, špatného a když to chtěli reklamovat, tak se k nim prodavač obrátil zády. Ještě horší je, když si třeba koupíte něco přes internet, pošlete tam peníze a zboží nedostanete. To je hrozná potupa. A já si minulý měsíc koupil přes internet v aukci starou vzduchovku. Poslal jsem prodejci čtrnáct stovek a čekal a čekal a pořád nic. Seděl jsem doma, často přemýšlel, co se mohlo stát, že mi pošta nic pořád nenosí, a pak mi to došlo. Prodejce někde na druhé straně republiky je podvodník a lump. Oblékl jsem si bundu a šel na poštu, protože co když to ten můj obchodník náhodou poslal, co když je to poctivec a naopak pošta mi to neoznámila anebo mi to oznámila, nebyl jsem doma a třeba mi nenechali takový ten papírek, že si to mám vyzvednout tam a tam. Jenže ani na poště neměli žádný záznam mého jména a žádný balík. Tehdy mi to došlo. Zuřil jsem. Sliboval jsem v duchu takovému nepoctivému obchodníkovi krutou mafiánskou pomstu. Vždyť čtrnáct stovek, to je dost peněz a na chodníku neleží. Už jsem si sám pro sebe rozebíral jakou zvolím strategii vymáhání dluhu, kam zajdu nahlásit krutý a bezcitný podvod, krádež, loupež a vraždu mých citů, mé důvěry v poctivost jiných lidí. Zatelefonoval jsem tomu lumpovi, že balík tady pořád není. A představte si, on na té druhé straně telefonního spojení vytáhl účtenku a nadiktoval mi číslo toho balíku, který už před třemi týdny poslal. Za pět minut jsem přes internet zjistil, na které poště balík leží a za půl hodiny jsem měl svou vzduchovku v ruce. Pošta jednoduše balík uložila na jiné pobočce, než kam to obvykle dává. Vážení posluchači, týden jsem se trápil a trápil s myšlenkou jak toho nepoctivého prodejce minimálně zastřelím. A pak stačilo pár minut abych zjistil, že prodejce byl poctivec, spolehlivý partner, který za nic nemohl. Problém byl úplně jinde. Každý asi vidí v lidech to, co od nich očekává. Někdo pomoc, přátelství a poctivost, jiný nebezpečí a podraz. Pěkný den plný setkání s těmi dobrými lidmi vám přeje Artur Kubica.

autor: Artur Kubica
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.