O prodeji Hůrek bude muset rozhodnout až příští vedení Pardubic

21. září 2018 13:32

O případném prodeji pozemků pod bývalými kasárnami na Hůrkách v Pardubicích bude muset rozhodnout až nové zastupitelstvo. Městští zastupitelé ve čtvrtek už potřetí zrušili veřejnou soutěž, jejíž vítěz měl získat právo na koupi a zástavbu areálu.

Oba zájemci udělali ve svých nabídkách chyby, což město dostává do obtížné situace, řekla dnes ČTK náměstkyně primátora Helena Dvořáčková (ANO).

„Třetí kolo soutěže je jasná snaha to prodat. Když to vyvěsíme na úřední desku, nikdo se nám nepřihlásí, a přitom když je soutěž, nesplní její podmínky. Jedině snad v novém volebním období aby vedení města vyhlásilo novou soutěž, nebo to vyvěsilo, že to prodáme obálkovou metodou nejvyšší nabídce,“ uvedla Dvořáčková.

Zájemci podmínky nesplnili

Do soutěže se přihlásili dva zájemci, podmínky tendru však nesplnili. Společnost MxK svůj stavební záměr částečně umístila i mimo území, které bylo předmětem prodeje, firma Pernštejn City zase při prokazování technických kvalifikačních požadavků spletla název soutěže a použila ten minulý.

Město nabízelo areál Hůrka v soutěži už loni v říjnu, přihlásila se jen společnost Pernštejn City, která chtěla stavět bytové domy. Za část areálu nabídla 29,2 milionu korun, cena se tak proti dřívějším nabídkám bez soutěže zvýšila téměř na dvojnásobek.

Podle hodnoticí komise ale nesplnila technické kvalifikační požadavky. Napodruhé radnice díky změně zákona podmínky změkčila a umožnila, aby prokazování požadavků doložil nejen samotný účastník tendru, ale aby k tomu mohl využít i další ovládané společnosti. Firma Pernštejn City však dodala jeden z požadovaných dokladů pozdě.

Tesla, kasárna Hůrka, letní stadion. Pardubice nachází využití pro opuštěné areály

Areál Tesly v Pardubicích je dlouho opuštěný

Několik let pardubická radnice marně hledala někoho, kdo by využil opuštěné průmyslové nebo vojenské areály. Teď se začíná pomalu rýsovat řešení a některé z brownfieldů brzy zmizí z mapy města.

Před hospodářskou krizí, v roce 2007, o pozemky usilovala společnost Eube, která tam chtěla stavět menší sídliště. Po opětovném ekonomickém růstu si pozemek za 15 milionů korun chtěla koupit společnost Pernštejn City. Přímý prodej ale zastupitelé dvakrát neschválili.

V minulosti se o zástavbu Hůrek také zajímal Dušan Kačmarik z firmy Altis CZ, obecný zájem deklarovala i skupina dalších investorů, v níž figurovala společnost RD Rýmařov. Do soutěže se však nikdo z nich nepřihlásil.

Areál Hůrka město vlastní od roku 1999. Část už prodalo podnikatelům, v bývalých kasárenských objektech je například ubytovna, ale i sídla a provozovny firem.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související