O vinné klobáse najdeme v kuchařkách záznamy už v 19. století. Zkuste si ji připravit se žampiony

Vinná klobása je český vynález? Těžká otázka. O vinné klobáse najdeme sice záznamy v kuchařkách z 19. století. Ale kdo ji konkrétně vymyslel, to z nich nevyčteme. Existují teorie o tom, že by vinná klobása mohla být českou sestrou klobásy bavorské. V každém případě je u nás velmi oblíbená.

Název vinná klobása napovídá, že jednou z ingrediencí je víno. Odborníci doporučují bílé víno s jemnou příchutí muškátu. A to z toho důvodu, že tato chuť ladí i s kořením, které se do směsi přidává. Základem je ale vždy kvalitní maso.

Suroviny:
12 větších žampiónů, 1 cibule, 250 g vinné klobásy, olej, 2 stroužky česneku, tvrdý sýr na strouhání, petrželka

Postup:
Hlavičky žampiónů očistíme a odkrojíme nožičky.
Cibuli a nožičky žampiónů nakrájíme najemno a na oleji zlehka osmahneme.
Vinnou klobásu vymačkáme ze střívka, přidáme prolisovaný česnek a vše přidáme na pánev k cibuli. Směs zlehka osmahneme a hlavičky žampiónů naplníme.
Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Na každou hlavičku dáme kopeček nastrouhaného sýra a vložíme do trouby zapéct.
Na závěr dozdobíme petrželkou.
Jako přílohu si dáme bramborovou kaši.

I když současná legislativa umožňuje firmám při výrobě vinné klobásy experimentovat, je lepší držet se osvědčené tradice. Základ by měl tedy obsahovat 15 procent hovězího masa, 50 procent tučnějšího vepřového masa, 10 procent libového masa z kýty nebo z plece. Z koření je důležitý muškátový ořech a květ a citronová kůra. A samozřejmě žemle nebo veka v přiměřeném množství.

Střevo na vinnou klobásu je tenčí než například to, do kterého se plní směs na buřty. Má průměr 20 mm, to znamená, že skopové střívko je nejvhodnější. Vinná klobása se dále tepelně nezpracovává, je to polotovar. Jen se zachladí a poté co nejrychleji putuje ke spotřebitelům.

Vinná klobása (ilustrační foto)
autor: Zdeňka Kabourková

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.