Obchodní dům Tesco v Pardubicích zavírá. Zaměstnanci dostali výpověď, budovu čeká rekonstrukce

20. srpen 2019 15:50

Společnost Tesco prodává obchodní dům v centru Pardubic. Poslední zákazníci jím projdou v neděli 6. října. Budovu bývalého Prioru pak čeká rozsáhlá rekonstrukce a hlavně nový majitel. Společnost Tesco Stores si ponechá jen potraviny v přízemí. Zbylá dvě patra využije nový vlastník po svém.

Podle vyjádření společnosti Tesco Stores obchodní domy v centrech měst neodpovídají potřebám současných zákazníků nebo nájemců ani dlouhodobé strategii společnosti.

Pardubický obchodní dům je poslední, který Tesco vlastní. V minulých letech se zbavilo dalších podobných center v pražských Letňanech nebo v sousedním Hradci Králové.

Stovka výpovědí

Všichni zaměstnanci, z nichž někteří v obchodním domě pracovali desítky let, dostali výpověď. Podle informací Deníku je to skoro 130 lidí. Společnost Tesco prý pomůže zaměstnancům sehnat jinou práci a zároveň je chce oslovit během příštího roku s nabídkou práce v novém obchodě s potravinami, který v přízemí domu zůstane.

Obchodní dům Tesco v Pardubicích

Prior byl ve své době pro Pardubice důležitý, byl to první obchodní dům ve Východních Čechách. Byl také plný technických vymožeností, na tu dobu ne úplně běžných. Jednak tam byly první eskalátory v Pardubicích, byl tam použitý kubánský mramor a netradiční byla i vzduchotechnika.

Nadčasová technická řešení

Zajímavý byl především hlavní vchod, říká Jan Řeháček z Klubu přátel Pardubicka: „Byl tam široký prosklený vchod, kde ty dveře zajížděly do země. Byla tam udělaná velká vzduchová bariéra, která zabraňovala příchodu teplého vzduchu dovnitř a studeného vzduchu v zimě. Byla tam unikátně řešená celá vzduchotechnika.“

Brutalistní budova je z let 1969 - 1974. Červená barva má odkazovat na červenou ve znaku města a osmiúhelníková okna mají zase odkazovat na medové plástve, tedy na tradici výroby perníku v Pardubicích.

Bývalý Prior v Pardubicích Tesco vlastnilo od roku 1996, kdy ho převzalo od americké firmy K-Mart. Kdo bude novým vlastníkem, společnost Tesco nezveřejnila.

Obchodní dům Tesco v Pardubicích
autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související