Obchodníci s bitcoiny. Jak je získat, používat, a hlavně jak nenaletět podvodníkům

25. červen 2021

Sotva se objevila kybernetická měna, tedy hlavně bitcoiny, už se objevili zločinci, kteří se specializují na kybernetickou kriminalitu. Jak nenaletět falešným obchodníkům s kryptoměnou?

Začneme asi tím, jak se člověk může k bitcoinu vůbec dostat. „Buď budu těžař – je to nejtěžší způsob, protože musíte mít dostatečný počítačový aparát. Silný hardware, silnou techniku, je to náročné na odběr elektřiny. Nebo si ty bitcoiny můžu nakoupit za státem emitované peníze. Vesměs se to přeprodává v eurech, amerických dolarech, ale existují i české směnárny. A zatřetí můžu být teoreticky obchodníkem. Za bitcoiny si dnes můžete koupit cokoliv – koupíte si auto, zaplatíte kadeřníka, v restauraci pivo. Takže de facto být obchodníkem a přijímat bitcoiny a následně je třeba směňovat,“ vysvětluje kriminalista Jakub Tutko.

Bitcoinové podvody

Jak vám někdo může kryptoměnu ukrást? „Teoreticky člověk musí být buď hacker, který má na to prostředky – že hackne buď zabezpečení počítače nebo telefonu, kde mám svoji bitcoinovou peněženku. To je ta samotná krádež. Ale ten bitcoin je spíš zneužíván za účelem podvedení těch lidí. Člověk je vlákán do nákupu bitcoinů a peníze nejsou převedeny do bitcoinové peněženky toho poškozeného, ale toho pachatele,“ popisuje kriminalista.

Jeden takový případ podvodu řešili kriminalisté na Opavsku. A šlo o nemalé peníze, asi o 20 tisíc eur. Ty měly být během krátké doby (24 hodin) výhodně zhodnoceny. Oběť nakonec přišla o téměř jeden milion korun.

„Všeobecně jsou lidé naivní. A v každém druhém člověku na internetu vidím podvodníka, ale to ze mě mluví profesionální deformace. Jestli mi někdo slibuje zázračné zbohatnutí, které je vyšší než deset procent v řádu krátké doby, tak je to prostě podvod. A nemusí jít jen o internet,“ říká kriminalista.

Jak přesně takové podvody fungují, uslyšíte v záznamu našeho Bezpečného průvodce džunglí zločinu.

autoři: Artur Kubica , tif
Spustit audio

Související