Obědvají v tělocvičně. Svítkovskou školu omezila stavba nové budovy

4. prosinec 2018

Kuchařky z pardubické základní školy Svítkov začaly dětem vydávat obědy na neobvyklém místě - pod basketbalovými koši ve školní tělocvičně. A ve stejné budově budou žáci i sportovat.

Děti z pardubické základní školy na Svítkově zažívají velké změny. Mají přepaženou tělocvičnu na dvě části, aby v jedné mohly sportovat, a v té druhé obědvat v provizorně zřízené jídelně. To všechno se tam vejde. Vlastně musí, do areálu se totiž stěhují stavbaři. Po letech příprav začíná výstavba nové školní budovy za víc než 100 milionů korun.

Školu čeká poměrně rozsáhlá přístavba ke stávajícímu objektu školní jídelny a družiny. Vedení proto muselo vymyslet, kam přesune stravovací provoz.

Tělocvičnu rozděluje deska z dřevotřísky na jídelnu a prostor pro cvičení

Zvažovalo dvě varianty, buď že děti budou dojíždět na obědy na letiště do staré letištní haly, nebo že zřídí provizorní jídelnu přímo v areálu školy, v tělocvičně. Zelenou dostala tedy ta druhá varianta s tím, že jídlo škola už nyní svým strávníkům dováží, a to z vývařovny sociálních služeb města Pardubic.

Oběd pod košem

Tělocvična je teď rozdělená na dvě poloviny, v jedné je nastěhovaný nábytek ze školní jídelny a kuchyně, ve výklenku nářaďovny je zřízený výdejní pult, na palubovce stojí jídelní stoly i s židlemi. Od zbytku haly je tento prostor od podlahy až ke stropu oddělený provizorní dřevotřískovou přepážkou. No a v té druhé části tělocvičny budou mít děti normálně tělocvik.

Další omezení, která souvisejí s budováním přístavby, popsala ředitelka Monika Dobruská. „Museli jsme některé třídy, které byly u jídelny, přesunout do hlavní budovy školy místo školních dílen. To znamená, že omezíme i provoz dílen po dobu přístavby školy a co se týká výuky žáků po vyučování, tedy školní družiny, tak ty byly umístěny do běžných tříd naší školy.“

Stávající kapacita školy podle magistrátu nestačí. Některé děti ze Starých Čívic, Lánů na Důlku nebo Opočínku proto místo do spádové svítkovské školy musejí dojíždět do škol na Dukle nebo Višňovce. Poptávka po umístění dětí ale stoupá i v samotném Svítkově, ten se rychle rozvíjí, do této městské části se stěhují mladé rodiny a vzniká tam nová zástavba. Díky přístavbě škola získá dalších 90 míst, včetně nových kmenových a odborných učeben, družiny, knihovny apod.

Zakázku za 117 milionů korun by magistrátem vybraná firma měla dokončit v polovině roku 2020.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související