Oblíbená stezka pod Lichnicí se na několik měsíců zavírá

27. říjen 2021

Několik měsíců nebude možné projít Hedvičiným údolím pod hradem Lichnice na Chrudimsku. Oblíbená turistická trasa je uzavřená kvůli tomu, že by tam lidem mohlo hrozit zranění od padajících kamenů. Práce na zajištění skal už začaly.

Uzavřená je celá Hedvičina rokle a turisté se tam nedostanou. Je to trasa, která začíná na okraji Třemošnice a vede podél Zlatého potoka. Celý okruh má asi čtyři kilometry.

Nedá se projít ani ve směru na Starý Dvůr ani k pekelským rybníkům. A co je hlavní - uzavřený úsek není možné ani nijak obejít, protože území patří do národní přírodní rezervace a je tedy zakázaný pohyb mimo značené stezky.

Očistit a ukotvit

Aby byla stezka bezpečná, je nutná sanace skalního řícení. Jde hlavně o zajištění skal v rokli. Horolezci musí svahy očistit a nestabilní bloky, které by mohly spadnout dolů, se odstraní.

Čtěte také

Narušená místa je potřeba ukotvit a také se budou stavět různé opěrné kamenné zdi a záchytné bariéry vysoké až jeden a půl metru. Všechno proto, aby nehrozilo riziko nějaké zranění.

Zakázku platí Lesy ČR, které také stezku Hedvičiným údolím před skoro deseti lety postavily. Zásahy budou stát kolem dvou milionů korun a termín dokončení prací je stanovený nejpozději do konce prosince letošního roku.

Spustit audio

Související