Obnovené nápisy na Jeruzalémské synagoze, památník v Bubnech a festival Boskovice 2019

30. červen 2019

Na Jeruzalémské synagoze jsou opět původní nápisy v češtině, hebrejštině a němčině. Z pražského nádraží Bubny se stane památník, připomínka odsunu Židů do koncentračních táborů. Pozveme vás na festival Boskovice 2019.

Jeruzalémská synagoga je nejmladší a zároveň největší synagogální stavba pražské Židovské obce. Otevřena byla 1. září 1906, postavena je v pseudomaurském slohu podle plánů vídeňského architekta a zkušeného stavitele synagog Wilhelma Stiassneho, stavitelem byl Alois Richter. Střed západního průčelí zdobí hebrejský nápis, ke kterému nově přibyly další dva - v češtině a v němčině. Za touto novinkou Jeruzalémské synagogy se vydala Daniela Brůhová.

Pražské nádraží Bubny má smutnou historii. Během druhé světové války z něj v transportech odjížděly desetitisíce pražských Židů do ghett, koncentračních a vyhlazovacích táborů. Po osvobození pak nádraží zažilo odsun pražských Němců. V nejbližších letech nádraží čeká přestavba, která z něj vytvoří památník s moderně pojatou expozicí. Ta bude připomínat složité dějiny dvacátého století, ale stane se i prostorem pro diskusi a kritickou reflexi nedávné minulosti. Podrobnosti zjišťovala Jana Šustová.

Jeruzalémská synagoga

Festival Boskovice 2019 se blíží. Od 4. do 7. července můžete navštívit unikátní historické jádro moravských Boskovic, kde na vás čekají čtyři dny muziky, divadla, přednášek, filmů i autorského čtení. Návštěvníci letos zažijí např. divadelně inscenovanou bojovku s herci souboru nazvaného "20 000 Židů pod mořem", ve které aktivně vstoupí do děje představení, které se odehrává na starém židovském městě. Na programu je i polský dokument Varšavské povstání, který zachycuje tuto událost z roku 1944 očima dvou mladých novinářů. Terezie Jirásková natáčela s jedním z dramaturgů festivalu Antonínem Kocábkem.

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio