Obří lžíci si vybrali místo partyzána

7. květen 2016

Na historickém náměstí v Jablonném nad Orlicí najdete největší dřevěnou lžíci v Česku. Ta je navíc funkční, nabírá totiž vodu a zase ji vylévá. A na to právě turisté čekají, hlavně v létě.

Dřevěná lžíce na náměstí 5. května měří čtyři metry na délku a jeden a půl metru na šířku. Stejně úctyhodná je i váha tři čtvrtě tuny. Replika původní lžíce, která na náměstí byla od osmdesátých let minulého století, vznikla před dvěma roky v ateliéru řezbářů Martina a Richarda Olšarových.

Monument na rynku

Dřevěná lžíce je umístěná v horní části náměstí, v blízkosti historické radnice. Lžíce je zavěšená na ložiskách, přibližně ve svém těžišti. Do zadní části natéká voda, která šikmým žlábkem směřuje do rozšířené části. Ta se pak překlopí a voda vytéká do jímky. Dříve proudila do této unikátní „kašny" pitná voda, dnes je kvůli úsporám tato netradiční „kašna“ napájená z uzavřeného okruhu.

Lžíce je vyrobená z modřínového dřeva. Původní lžíce, která sloužila Jablonnému přes 25 let, byla vyrobená ze tří kusů. „Lžíci jsme lepili z několika segmentů a pak hrubě opracovali pilou. V další fázi přišlo tesání, broušení a zase broušení,“ dodává spoluautor plastiky Richard Olšar.

V pořadí tedy druhá dřevěná lžíce slavnostně doputovala na náměstí v Jablonném 30. 5. 2014. „Je to vlastně přesná replika své předchůdkyně. Jen jsme vylepšili vyvažovací systém,“ vysvětluje Richard Olšar, který nechyběl u letošní jarní instalace: „Modřínová lžíce by mrazy v zimě vydržela. Lepší je plastiku demontovat, můžeme tak provést drobné opravy a navíc, v zimě voda stejně neteče.“

Náměstí zůstalo historické

Historické centrum Jablonného nad Orlicí se v éře sedmdesátých a osmdesátých let minulého století naštěstí podařilo zachovat, dnes je památkově chráněné. V roce 1975 se městská rada rozhodla přestavět roubený dům Černý medvěd na hotel a další výjimečné domy se podařilo uchránit i po roce 1980.

Historická fotografie první dřevěné lžíce na náměstí v Jablonném nad Orlicí

Náměstím v Jablonném měl totiž vést dopravní průtah. Rozšíření vozovky požadovala armáda, kvůli průjezdu nosičů s vojenskou technikou, zejména s raketami krátkého a středního doletu. Situaci ale město zachránilo, hlavně pak architekt Petr Fuchs, který byl autorem rekonstrukce náměstí. Roh měšťanského domu, kterému hrozila demolice, zkrátka „vykrojil“ a náměstí si zachovalo svůj ráz.

Lžíce kupodivu vyhrála

Někdejší Národní výbor v Jablonném v osmdesátých letech dostal obnos na „dekorativní“ prvky na náměstí. „Bylo to asi 170 tisíc korun na ideový poutač a rada zůstala stát před volbou. Buď bude na náměstí stát partyzán, malý tank, nebo lžíce. Naštěstí vyhrála třetí varianta,“ vysvětluje starosta Jablonného nad Orlicí Miroslav Wágner. „Dřevěná lžíce měla symbolizovat těžký život na horách a Jablonné bylo navíc vždy městem dřeva. Lžíce měla a má své opodstatnění.“

autor: BRA
Spustit audio