Obyvatelé vyhořelého paneláku v České Třebové by se mohli do Vánoc stěhovat zpět

16. září 2019 08:10

Dělníci pokračují s opravami panelového domu na sídlišti Lhotka v České Třebové. Tomu víc než před třemi měsíci hořela střecha a zhruba 40 rodin se rázem ocitlo bez domova. Kvůli požáru a jeho následné likvidaci byly byty promáčené včetně veškerého vybavení a vyžadovaly kompletní opravu.

Ve většině bytů byla stará umakartová jádra, která bylo kvůli zatečení vody potřeba vybourat, a dělníci teď místo nich staví nová zděná jádra. Zároveň tam dokončují novou elektroinstalaci, která je z asi 80 procent hotová. Střecha, která byla po požáru seškvařená až na panel, už je opravená včetně nového oplechování a nové krytiny.

Jako poslední je naplánovaná oprava společných prostor. „Naším cílem je, aby do Vánoc byli nájemníci ve svých domovech, ale nemůžu říct na sto procent, že to takhle dopadne. A proto zdůrazňuji, že bychom chtěli, aby se společné prostory dělaly, až budou nájemníci nastěhovaní,“ řekl vedoucí bytového družstva Karel Rosenberger.

Střecha sedmipatrového domu v České Třebové hořela na začátku června. Z bytů v horním patře i v nižších podlažích se kvůli požáru muselo vystěhovat asi 80 lidí. Panelový dům patří bytovému družstvu. V důsledku hašení byly horní byty značně poničené, nešla v nich ani elektřina.

Většina obyvatel už od začátku pobývá u svých příbuzných nebo známých. Několik z nich je na ubytovnách ve městě. Nicméně do svého domu se chodí pravidelně dívat, jak práce postupují a navíc se stavební firmou domlouvají konkrétní úpravy ve svém bytě. Například to, jestli chtějí mít v koupelně vanu nebo sprchový kout a jaké chtějí obklady nebo podlahové krytiny v bytě.

Pojistka bytového družstva pokrývá také nákup nových kuchyňských linek, kde lidé mají na výběr z několika variant.

Na pokrytí škod ale zároveň přispěl i Pardubický kraj a město, společně s veřejnou sbírkou dali dohromady 1,5 milionu korun. Všechny tyto peníze by měly být hlavně na opravu společných prostor v domě.

Spustit audio

Související