Obyvatelům některých obcí u Dvora Králové komplikují život projíždějící kamiony

4. prosinec 2017 11:33

Obyvatelé několika obcí v okolí Dvora Králové nad Labem si stěžují na velký počet kamionů projíždějících kolem jejich domů. Podle nich si řidiči po silnicích druhé a zčásti i třetí třídy zkracují cestu z Jičínska k hraničnímu přechodu v Náchodě, na rozdíl od cesty po silnici první třídy najedou o deset kilometrů méně a navíc se vyhnout mýtným branám. Starostové dotčených obcí ale zatím o jakékoli omezení provozu žádají marně.

Ina Václavů pracuje v mateřské škole v Lanžově, malé obci nedaleko Dvora Králové nad Labem. Při každé procházce s dětmi musí být velmi opatrná, podél silnice nejsou chodníky a spoléhat na ohleduplnost řidičů podle ní nelze. „Nejsem z Lanžova a myslela jsem si, že je Lanžov malebná a poklidná vesnička. Ale tady je tolik provozu, těch kamionů je prostě moc. Někteří respektují rychlost a někteří lítají jako blázni."

Mezi problémová místa patří v Lanžově i pravoúhlá zatáčka na dohled od mateřské školky. Úzkým místem někteří řidiči projíždí velmi složitě, podle nezávislé starostky Aleny Skořepové to dokazují úplně zničené obrubníky. „Nevejdou se, zdruhé strany musí asuta couvat nebo oni zase musí couvat zpátky."

Na bezohledné řidiče kamionů si stěžují i v nedalekých Vilanticích. Šárka Fialová tam žije od narození, počet projíždějících nákladních aut se podle ní neustále zvyšuje. „Bojíme se vyjít ven. Protože jak se tady ty kamiony míjejí, tak vidíte ten sloupek tady naproti je celý ohnutý."

Nezávislá starostka Vilantic Dagmar Jarošová si myslí, že se řidiči kamionů snaží vyhnout placení mýtného, silnice prý ale na takový provoz není připravená. „Někdo možná řekne, že to není tak zásadní. Ale pro nás ano. Protože když jdete po silnici, tak občas skáčete i do příkopu."

Kamiony ve Volyni

Starostové dotčených obcí se o omezení provozu snaží dlouhodobě, situaci nevyřešila jednání se Správou a údržbou silnic, policií ani úředníky Krajského úřadu Královehradeckého kraje. Podle nich mohou starostové podat podnět ke stanovení úpravy provozu, kterou by se vjezd některých vozidel omezil.

Jak ale říká starosta Dubence Jaroslav Huňat z Hnutí STAN, takový krok už obce společně udělaly. „Podnět jsme podali. Jak odboru dopravy, tak Policii České republiky. Ale tam jsme se v podstatě zastavili. Protože Policie České republiky nedodopučila omezit průjezd kamionů. A to z toho důvodu, že není dokončen průtah Hostinné - Velký Vřešťov, silnice druhé třídy."

Obyvatelům obcí tak nezbývá než doufat, že se po dokončení zmiňované silnice stanovisko policie změní.

Situaci by mohla zlepšit i výstavba dálnice D35 z Jičína do Hradce Králové. Ta má být podle vyjádření Ředitelství silnic a dálnic hotová nejpozději v roce 2029.

Spustit audio

Související